Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ŘSD se pustilo do přípravných prací na budoucí trase obchvatu Náchoda

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se pustilo do přípravných prací na budoucí trase obchvatu města Náchod. V současné době se tam koná archeologický průzkum a odborníci odstraňují stromy a jejich kořeny. Nová silnice kolem města by měla stát 3,1 miliardy.

Připravené práce mají trvat do května letošního roku. „Do té doby budou využívány místní „lesní“ cesty, které jsou zároveň příjezdovými komunikacemi k chatové oblasti směrem od Kramolné,“ vysvětluje v tiskové zprávě rozsah omezení mluvčí ŘSD Petra Drkulová.  

Samotná stavba 6,5 kilometru dlouhé silnice by měla začít ještě letos. Stát počítá s tím, že první auta se po obchvatu projedou v roce 2027. 

Jeho trasa povede od Vysokova, kde vznikne nová okružní křižovatka. Následně bude pokračovat kolem Dolní Radechové, Babí a zpět na hlavní silnici se napojí až těsně před hraničním přechodem v Bělovsi. 

Na trase nového obchvatu budou dva tunely a 13 mostů. Ředitelství silnic a dálnic vybuduje i jednu protihlukovou stěnu, osm opěrných zdí a napojí 25 ostatních silnic. 

 

Stavební povolení se ŘSD podařilo získat na začátku letošního roku. „Po 13 letech jde o naplnění slibu, který jsem místním obyvatelům dal. Jsme v situaci, kdy už nic nebrání tomu začít stavět ještě v letošním roce. Ministr dopravy mě ujistil, že je připraveno i financování,“ řekl tehdy Hradecké Drbně starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM). Získání stavebního povolení označil za historický moment.   

ŘSD staví i další obchvaty v hradeckém kraji  

ŘSD nyní v Královéhradeckém kraji od září 2022 staví obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Loni v červnu ŘSD na Rychnovsku otevřelo obchvat městysu Doudleby nad Orlicí. 

Největší aktuální stavbou ŘSD v Královéhradeckém kraji je loni v listopadu zahájená výstavba dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Hradecku. Silnice v délce 10,5 kilometru bude stát 2,44 miliardy korun bez DPH a auta by po ní měla začít jezdit v roce 2025. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj, Náchod, okres Náchod, silnice, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Kosak

Ředitelství silnic a dalnic by mělo dát nejprve do pořádku bordel který jim vznikl na jejich českých tankodromech a potom se zabývat obchvatem.Je neskutečné po čem se tady jezdí. Jsou teploty dost nad nulou a borce nikde nevidím.hnus

Pondělí, 1. dubna 2024, 06:15Odpovědět

Pavel Zach

Vy nejspíš nebydlíte v Náchodě, že ano?

Středa, 3. dubna 2024, 11:50Odpovědět

ŘSD se pustilo do přípravných prací na budoucí trase obchvatu Náchoda  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.