Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Hradci mohou dávat návrhy do participativního rozpočtu. Je v něm deset milionů

Lidé v Hradci Králové mohou od tohoto týdne navrhovat různé stavby a projekty do prvního ročníku participativního rozpočtu. Radnice na nápady obyvatel pro letošní rok vyčlenila deset milionů korun. Návrhy bude přijímat prostřednictvím webu www.probudhradec.cz do konce května, uvedla dnes mluvčí Kateřina Rohlíčková. Participativní rozpočty, z nichž město hradí projekty navržené obyvateli, již má řada měst. V Královéhradeckém kraji například Dvůr Králové nad Labem nebo Trutnov.

Začátkem března si lidé v Hradci pro participativní rozpočet a celý projekt v internetovém hlasování vybrali název Pro(buď) Hradec. Na to navázala nynější fáze podávání projektů. Po vyhodnocení, zda návrhy splňují radnicí daná kritéria, by lidé měli v září o projektech hlasovat. Hlasování se odehraje na platformě Munipolis. S uskutečněním vítězných projektů se počítá od října.

"Navržený projekt musí být přínosem pro město a občany, nesmí generovat zisk, musí být přístupný veřejnosti po většinu dne, musí stát na pozemcích města a měl by se dát postavit do dvou let," uvedla radnice ke kritériím. Do návrhů a hlasování se může zapojit každý obyvatel starší 15 let, který ve městě bydlí, pracuje či studuje. Jednotlivec bude moci podat nejvýše tři návrhy.

Lidé mohou podávat návrhy do dvou kategorií podle výše předpokládaných nákladů. Cena malých projektů by neměla přesáhnout 400 tisíc korun, u velkých je limit dva miliony korun. Na malé projekty jsou vyčleněné čtyři miliony korun, na velké je to šest milionů korun.

Rozpočet Hradce Králové letos počítá s výdaji 3,06 miliardy korun. Z toho na investice by mělo jít 499 milionů korun.

V třicetitisícovém Trutnově lidé loni vybírali projekty pro participativní rozpočet poprvé. Z osmi návrhů vybrali vybudování bezbariérového přístupu do podloubí v Bulharské ulici v centru města. Na participativní rozpočet trutnovská radnice vyčlenila milion korun, prostavět by se měl letos.

Ve Dvoře Králové měli loni třetí ročník participativního rozpočtu. Obyvatelé vybrali zastřešení autobusové zastávky u pošty, letní scénu před Hankovým domem a rozšíření dětského hřiště ve Smetanově ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, rozpočet, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Hradci mohou dávat návrhy do participativního rozpočtu. Je v něm deset milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.