Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lídrem ODS pro volby v Královéhradeckém kraji bude hejtman Martin Červíček

Lídrem ODS pro podzimní krajské volby v Královéhradeckém kraji bude hejtman Martin Červíček (ODS). Současně bude lídrem koaliční kandidátky, kterou ODS vytvoří s KDU-ČSL a hnutím Východočeši. Červíčka jako lídra dnes potvrdil krajský sněm ODS. Delegáti sněmu také schválili další kandidáty za ODS, která obsadí polovinu míst koaliční kandidátky.

Cílem koalice v čele s ODS bude podle něj obhájit v krajských volbách vítězství z roku 2020. Tehdy ODS byla lídrem koaliční kandidátky s hnutím STAN a Východočechy. Koalice před čtyřmi lety získala za 23,5 procenta hlasů 12 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Lidovci si již svým lídrem pro kandidátku s ODS a Východočechy před týdnem zvolili poslance a náměstka hejtmana Pavla Bělobrádka.

Na dalších čelných místech koaliční kandidátky připadajících ODS budou pedagog z Trutnova Pavel Káňa, místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová, místostarosta Nového Bydžova Matěj Novotný, krajský zastupitel a jičínský zastupitel Ladislav Brykner a Ivan Adamec. Postupně by měli na kandidátce obsadit čtvrté, šesté, osmé, desáté a dvanácté místo.

"O konkrétní podobě celé kandidátky se ještě povedou jednání," řekl předseda krajské ODS a poslanec Ivan Adamec.

Dosavadní koaliční partner ODS a Východočechů, hnutí STAN, vytvořilo pro nadcházející volby koalici s TOP 09, Hradeckým demokratickým klubem (HDK) a stranou LES. Lídrem bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Rudolf Cogan (STAN).

Jedničkou kandidátky hnutí ANO pro podzimní volby bude starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta. Při minulých volbách vedl ANO podnikatel Jaromír Dědeček. V roce 2020 hnutí ANO ve volbách obsadilo s 22 procenty a 12 mandáty druhé místo.

Piráty povede do krajských voleb v Královéhradeckém kraji první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček. Krajským lídrem Pirátů byl už v krajských volbách v roce 2020.

Královéhradecký kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, volby, ODS, KDU-ČSL, Východočeši, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídrem ODS pro volby v Královéhradeckém kraji bude hejtman Martin Červíček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.