Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Trutnově mohou přihlašovat své návrhy do participativního rozpočtu

Obyvatelé Trutnova mohou celý březen přihlašovat své projekty do druhého ročníku takzvaného participativního rozpočtu. Ve finále uspěje jeden velký nebo několik menších projektů. Jejich společná cena však nesmí přesáhnout jeden milion korun. O vítězi rozhodnou samotní obyvatelé města.

„Cílem participativního rozpočtu je především zvýšení zájmu obyvatel o veřejný prostor, zájmu, který nevystačí s neurčitou kritikou, ale pojmenuje problém a nabídne řešení. Současně je to pro vedení města skvělá zpětná vazba vypovídající o tom, co obyvatele města trápí a jakou prioritu konkrétní věci přisuzují,“ vysvětluje v tiskové zprávě starosta města Michal Rosa (ODS). 

Zvláštností je, že svůj projekt mohou přihlásit i děti. Minimální věk je 12 let. Je třeba popsat přínos městu nebo veřejnosti, dodat fotografie nebo vizualizace a zakreslení v mapě. To všechno jde udělat on-line na webu radnice.  

Lidé mohou své návrhy registrovat do 31. března. Následně město posoudí, které z nich jsou proveditelné a spustí hlasování. To se bude konat on-line od 1. do 21. června. Každý bude moct rozdat dva kladné a jeden záporný hlas.  

Participativní rozpočet využívají i další města  

V Trutnově jde o druhý ročník participativního rozpočtu. První se konal v minulém roce, kdy se do hlasování dostalo osm projektů. „Ve veřejném hlasování pak největší podporu získal projekt Bezbariéra od Jiřiny Volkové na vybudování bezbariérového přístupu do podloubí v Bulharské ulici,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková. V současné době radnice připravuje projektovou dokumentaci. 

Ve hře bylo například vrácení slona k hlavnímu tahu. Místní vybírali z osmičky projektů. Nakonec vyhrál projekt vybudování bezbariérového přístupu do podloubí v Bulharské ulici.  

Další hlasování se konalo například i ve Dvoře Králové nad Labem. I v tomto případě obyvatelé vybírali z osmi projektů. „V rozpočtu města byl vyčleněn jeden milion korun. Vzhledem k tomu, že maximální hodnota navrženého projektu mohla být 500 tisíc, by v rámci 3. ročníku měly být realizovány minimálně dva projekty,“ vysvětluje na webu města Jan Skalický z tamního úřadu.    

Svůj první ročník participativního rozpočtu připravuje i Hradec Králové. Na projekty od lidí má připravených deset milionů korun. „Samotní navrhovatelé si budou moci vyzkoušet, jaké je to zařídit projekt, vyřídit potřebnou dokumentaci a budou tedy součástí celého řízení,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstek Pavel Vrbický (Piráti). I v tomto případě budou moci hlasovat on-line a to skrze aplikaci Munipolis. 

Ohodnoť článek

Foto IC Trutnov

Štítky rozpočet, participativní, Trutnov, hlasování, veřejnost, přihlašování, projekt, finance, hradec králové, dvůr králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Trutnově mohou přihlašovat své návrhy do participativního rozpočtu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.