Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radnice v Jičíně se připravuje na možné komplikace během rekonstrukce obřadní síně

Jičín chce zrekonstruovat a zmodernizovat obřadní síň ve Valdštejnském zámku. Práce i financování už minulosti schválilo zastupitelstvo. Nyní se chce město připravit na možné komplikace. Podle rady města je totiž dobré počítat s tím, že bude třeba vyměnit i kompletní rozvody, které mohou být ve špatném stavu. Na to je třeba mít připravené peníze.

Rada města navrhla zastupitelstvu, aby schválilo takzvaně revokovalo rozhodnutí o financování na rekonstrukci obřadní síně. Díky tomu by bylo možné do financování započítat i uhrazení případných komplikací, na které se přijde až během rekonstrukce. 

„Mimo jiné může být do záměru zahrnuta například výměna topné soustavy v obřadní síni, pokud se během prací ukáže, že její současný stav je špatný,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš. V takovém případě budou třeba peníze navíc, se kterými ale město musí počítat předem.  

Podle vyjádření města však nejde pouze o topnou sezonu. Ve špatném technickém stavu může být i vzduchotechnika nebo také rozvody elektřiny. Jejich stav bude město znát až ve chvíli, kdy se začne s pracemi.  

„Změna ceny díla se může pohybovat ve výši asi tří milionů,“ dodává Jireš. Zároveň upozorňuje na tom, že kromě ceny by se změnil i termín dokončení prací. Kromě toho je třeba počítat i archeologickými nálezy. I ty mohou rekonstrukci zdržet.  

Rekonstruovat se může i zámecká galerie  

V nájemním vztahu nyní prostory využívá Regionální muzeum a galerie. Ta městu doporučila, aby se kromě obřadní síně opravila i takzvaná zámecká galerie. Přímo totiž sousedí s obřadní síní a do jisté míry mají tyto dva prostory společné rozvody.  

Město by se teď mohlo pustit do přípravy projektové dokumentace. Se samotnou rekonstrukcí galerie by se tak teoreticky mohlo začít v příštím roce. Šlo by o samostatný projekt. 

Dá se tak předpokládat, že Valdštejnský zámek bude v následujících letech procházet hned několika rekonstrukcemi. V přední části dojde k rekonstrukci muzejních prostor, rozvodů a k vestavbě výtahu. V prostoru u velkého nádvoří budou probíhat stavební práce na obřadní síni a potenciálně i na zámecké galerii.

Provoz na zámku bude výrazně omezen, což ovlivní příští turistické sezóny. Dobrou zprávou je, že stárnoucí Valdštejnský zámek dostane významnou injekci a přežije v dobré formě do dalších generací.   

Ohodnoť článek

Zdroj město Jičín

Štítky rekonstrukce, obřadní síň, Jičín, galerie, zámek, rozvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Jičíně se připravuje na možné komplikace během rekonstrukce obřadní síně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.