Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce pedagogické fakulty v Hradci vyšla zatím na skoro čtyřicet milionů

Rekonstrukce památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové za 415 milionů korun do konce února vyšla na necelých čtyřicet milionu korun. Začala v září 2023 a má trvat dva roky.

Nákladnější práce přijdou na řadu v druhé polovině stavby, jejichž součástí jsou dodávky interiéru či technologií. Projekt zahrnuje obnovu vnitřní části budovy, modernizaci učeben a instalaci výukové technologie. Stavba podle mluvčího pokračuje podle schváleného časového i finančního harmonogramu.

Hotové jsou bourací práce, demontáž dřevěných stropů, přípravy zemních prací ve vnitřním atriu budovy. Z ulice jsou viditelné práce na rekonstrukci střechy. "V interiéru pokračují práce na omítkách, které jsou ve spolupráci s památkáři velkoplošně odkrývány pro přesné určení jejich původní barevnosti, tvarosloví a šablonových výmaleb. Následovat bude určení restaurátorských postupů," sdělil mluvčí UHK Jakub Novák.

Stavbaři v dalších měsících dokončí opravu stropů, pokládku břidlicové střešní krytiny, zrestaurují sochy na střeše nad průčelím budovy a zahájí montáž vzduchotechniky, rozvodů vody a kanalizace, na řadu přijdou i práce spojené s obnovou štukové výzdoby chodeb a varhanního sálu.

Zásadní část nákladů pokryla dotace ministerstva školství ve výši 271 milionů korun. Příspěvek kraje činí 45 milionů a města 15 milionů korun. Spoluúčast UHK je 84 milionů korun.

Opravovaná univerzitní budova je na náměstí Svobody. Od roku 2015 má novou fasádu včetně zateplení. Také druhou z budov UHK na náměstí, ve které je filozofická fakulta, nedávno stavbaři rekonstruovali.

Archeologové v suterénu opravované budovy objevili jednu z nejrozsáhleji odkrytých a dochovaných částí hradecké barokní pevnosti. Podle nich jde o konstrukce, které souvisejí s druhou etapou výstavby pevnosti z 80. let 18. století. V zásypech kolem zdiva našli stopy dřívějšího středověkého osídlení.

Budova PdF byla dostavěna roku 1897 a stala se jednou z prvních českých secesních staveb. Původně to byla trojkřídlá budova s otevřeným dvorem, v roce 1923 bylo přistavěno čtvrté křídlo, které budovu uzavřelo. Objekt má jedno podzemní podlaží a tří nadzemní a půdu. Původně prostory sloužily jako obchodní akademie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, správa, stavby, školy, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce pedagogické fakulty v Hradci vyšla zatím na skoro čtyřicet milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.