Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Škroupův dům v Osicích opraví obec. Hejtmanství ho převede do vlastnictví tamní radnice

Královéhradecký kraj se dlouhá léta snaží vymyslet co s chátrajícím Škroupovým domem v Osicích na Hradecku. Nakonec se hejtmanství rozhodlo, že vlastnictví převede na obec. Ta ho bude po rekonstrukci využívat jako obecní dům.

„Když kraj v roce 2018 Škroupův dům od Osic převzal, hlavní myšlenkou byla záchrana této nemovitosti odkazující na významného rodáka Františka Škroupa. Přes intenzivní hledání smysluplného využití, kdy jsme jednali s krajskými organizacemi, kulturními institucemi i místní akční skupinou Hradecký venkov, jsme společně s obcí došli k jedinému oboustranně výhodnému řešení,“ uvedl v tiskové zprávě radní Václav Řehoř (ODS).  

Samotnou rekonstrukci bude mít na starosti obec, která ji musí provést do pěti let od přepisu. Z vlastních zdrojů za práce zaplatí 15 tisíc korun a zbytek dofinancuje Královéhradecký kraj. Ten také připraví projektovou dokumentaci a vypapíruje stavební povolení.  

Po rekonstrukci vznikne z objektu obecní dům, který bude obec používat především pro kulturně-vzdělávací akci a komunitní aktivity. Ve vzájemné dohodě s hejtmanstvím se obec zavazuje, že bude dům provozovat dlouhodobě a minimálně po dobu 20 let.  

Hejtmanství převzalo Škroupův dům v roce 2018, ale od té doby nevymyslelo, co s chátrající budovou udělat. „Původní myšlenka byla využití pro potřeby Muzea východních Čech. To však od svého původního záměru z provozních důvodů zcela upustilo, neboť jeho zásadní částí bylo dočasné umístění depozitářů a tyto potřeby jsou již naplněny rekonstrukcí objektu Gayerových kasáren v Hradci Králové,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí kraje Dan Lechmann

Škroupův dům v Osicích byl postaven v roce 1928 ve stylu meziválečné moderny na návrh architekta Jindřicha Smetany jako kulturní a společenské centrum a památník významného osického rodáka a autora hudby české hymny Františka Škroupa. Hrálo se tam divadlo, pořádaly taneční zábavy a plesy, místní školáci i sokolové sem chodili cvičit, do roku 1966 se v domě promítalo kino, bývala tam také pošta, knihovna, holičství či klubovna. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky František Škroup, Osice, Královéhradecký kraj, radnice, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škroupův dům v Osicích opraví obec. Hejtmanství ho převede do vlastnictví tamní radnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.