Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Historický zvon Augustin v Bílé věži v Hradci Králové je opraven. Zazní 28. března

Královéhradecký zvon Augustin, který je zavěšen v Bílé věži, je opět plně funkční. První oficiální zvonění po jeho opravě se uskuteční 28. března na Zelený čtvrtek o Velikonocích. Srdce zvonu upadlo loni při štědrovečerním zvonění. Na zvon Augustin se zvoní jen při výjimečných příležitostech.

"Srdce hradeckého zvonu Augustin je zpět na svém místě. Dnes ráno provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny z Petrovic u Karviné, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři," sdělila mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Po opravě bylo dnes odpoledne kontrolní zvonění, aby byla odzkoušena správná funkce zvonu po opravě.

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění 24. prosince. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, se uvolnily a následně vypadly dva ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. V té době bylo na místě několik lidí včetně zvoníků, nikomu se nic nestalo. Bílá věž byla poté několik dní z technických důvodů uzavřena.

Oprava, která zahrnovala materiál, posudky, odbornou revizi a dopravu, stála přes 20.000 korun. "Byly demontovány ložiska a ložiskové domky ze šarnýru zvonu a byly nahrazeny novými. Srdce, které váží 250 kilogramů, bylo vyzvednuto do zvonu a uchyceno pevnostními šrouby, které byly chemicky zajištěny proti samovolnému uvolnění," uvedl Ivan Kurtev, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která má Bílou věž ve správě.

Zvon rozezvučuje ručně několik zvoníků. Je navržen systém kontrol před zahájením zvonění, periodických kontrol a také pravidla šetrného zvonění na zvon v souladu se stanoviskem památkářů.

"Na další zvonění, tentokrát již v podobě zážitkového programu na Bílé věži se mohou těšit ve vybraných dnech a časech i návštěvníci. Ti, kteří byli přítomni při pádu srdce zvonu, mají možnost zúčastnit se dalšího zvonění zdarma," uvedla náměstkyně primátorky pro kulturu a cestovní ruch Ilona Dvořáková (nezávislá).

Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru nebo na www.hkpoint.cz. Informace o tom, v jaké dny bude zvon Augustin znít a kdy je možné se prohlídkových okruhů účastnit, jsou na www.bilavez.cz.

Zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509 a od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže. Rozeznění 206 centimetrů širokého a 169 centimetrů vysokého zvonu není jednoduché. I proto se nepoužívá k běžnému zvonění. U čtyř lan zvonu se při zvonění střídá osm lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, památky, zvon, Augustin, Bílá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický zvon Augustin v Bílé věži v Hradci Králové je opraven. Zazní 28. března  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.