Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Klicperovo divadlo láká na Drábkovu novinku Brokolici na Marsu

Režisér David Drábek láká diváky na svou novinku, a to Brokolici na Marsu. Dneska večer ji v premiéře uvidí návštěvníci hradeckého Klicperova divadla.

První letošní premiérou Klicperova divadla je novinka Davida Drábka Brokolice na Marsu v jeho vlastní režii. David Drábek se vrací nejen do Hradce Králové, ale i do rodného domu sester Rózy, Heleny a Valérie. "V jejich světě uplynulo 20 let, některé postavy jsou pryč, jiné přibyly, a příběh započatý v Jedlících čokolády a Velké mořské víle se definitivně uzavírá," uvedl v tiskové zprávě mluvčí divadla Martin Sedláček.

Róza a Ludvík stále žijí v rodném domě tří sester z předchozích dílů. Valerie je po smrti, Helena se přestěhovala se svým novým manželem Adamem a dětmi do Austrálie. Jan se nastěhoval k Ludvíkovi a Róze, stejně jako několik dalších starších lidí, neboť rodný dům se proměnil v geriatrické centrum. Ludvík neustále vymýšlí nové a nové hry, aby svým kamarádům zpříjemnil podzim života. Ale věci se začínají vymykat z rukou. S Ludvíkem se něco podivného děje a jeho žena, dcera i přátelé o něj mají čím dál větší strach. Realita přestává být reálná, vzpomínky se pomalu vytrácejí a naši hrdinové musí čelit možná poslední, ale určitě nejtěžší výzvě svého života.

Brokolice na Marsu je závěrem trilogie, která započala hrou Jedlíci čokolády a jejíž příběh se rozvíjel ve Velké mořské víle. Z těchto tří je to zřejmě hra nejbláznivější, ale zároveň v mnoha ohledech nejvážnější. Přes všechen smích a legrácky pábitele Ludvíka se ve hře řeší i problémy stárnutí a odcházení jako takového, tedy věci, které se naše společnost naučila vytěsnit ze svého zorného pole. Hrdinové nejnovější hry Davida Drábka však za každé situace bojují proti osudu humorem a výjimečnou energií:

“Nápad napsat třetí díl Jedlíkům a Víle vyprovokoval jeden malý chlapeček, který za mnou po představení přišel do lože. Trochu mi připomínal mě, když jsem byl malý. Měl brýle a jakousi drobnou něžnou nadváhu a řekl: Co třetí díl, pane Drábku? A já řekl, že třetí díl bude. Pak jsem z Hradce odešel, roky to nevypadalo a myslel jsem, že tenhle slib zůstane nesplněný. Ale nakonec se to nějak sešlo a bylo umožněno, abychom dokončili trilogii, která je pro mě srdcová. Všichni hrdinové z prvních dvou dílů výrazně zestárli. A celé je to nádherné a těžké, proto vším prostupuje nostalgie. Je to takové silné loučení. S postavami i trilogií. Ale neostrouhá ani divák, který předchozí díly neviděl,” říká autor a režisér David Drábek.

“Brokolice na Marsu je plná třeskutého a bláznivého humoru, který prostupuje velmi vážné, až tísnivé téma. Smyslem ale není se vysmát stárnutí, nemocem a odcházení, ale naopak toto téma zvednout, podívat se mu směle, s vtipem a grácií do tváře a předat zprávu, že není třeba se ničeho bát, že život může být plný a radostný v každém okamžiku,” dodává dramaturg Martin Satoranský.

V hlavních rolích manželského páru Rózy a Ludvíka, kteří spolu stále žijí v domě tři sester, excelují Pavla Tomicová a Jiří Zapletal. Jejich věrného společníka Jana, rovněž postavu známou z předchozích her, ztvární Jan Vápeník. 

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Klicperovo divadlo, Hradec Králové, hra, brokolice, ČR, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo láká na Drábkovu novinku Brokolici na Marsu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.