Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

První etapa rekonstrukce budovy bývalého soudu v Opočně vyjde na 45 milionů

První etapa rekonstrukce historického domu čp. 2 na Trčkově náměstí v Opočně za více než 45 milionů korun by mohla začít na konci letošního roku. V objektu bývalého soudu, který je národní kulturní památkou, radnice plánuje výstavní prostory či návštěvnické centrum. Investorem je město, většinu nákladů pokryje evropská dotace.

První etapa rekonstrukce objektu o čtvercovém půdorysu se týká při pohledu z Trčkova náměstí jeho pravé poloviny, a to prostor bývalé restaurace, vinárny, kuchyně a atria.

"První etapa zasáhne suterén a přízemí pravé části budovy. Mělo by tam vzniknout návštěvnické centrum, výstavní prostory," řekla tajemnice městského úřadu Renáta Černá.

Celkové náklady na první etapu odhaduje město na 45,9 milionu korun, 70 procent uznatelných nákladů, tedy zhruba 32,1 milionu, pokryje evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a 13,8 milionu půjde za městem. "Na první etapu jsme získali dotaci. Nyní jsme ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Rádi bychom letos vysoutěžili dodavatele a v závěru roku zahájili stavbu. První etapa by měla být dokončena do konce roku 2026," uvedla Černá.

Projekt plánované dvouetapové rekonstrukce řeší historickou čtvercovou budovu bývalého soudu přiléhající k náměstí. Navazující části bývalého pivovaru, kde byl v minulosti hotel, se rekonstrukce netýká. "Druhá etapa rekonstrukce se bude týkat levé části objektu a horního patra. V patře je historicky cenný malovaný strop, který odborníci zrestaurují, což bude finančně náročné," řekla Černá.

Město odhaduje náklady na obě etapy okolo 160 milionů korun. "Projekt na druhou etapu máme. Ta počítá s dalšími výstavními prostory, do kterých se přestěhuje Výstavní síň Františka Kupky a Luboše Sluky a kde by měla vzniknout expozice věnovaná historii Opočna a šlechtickému rodu Trčků z Lípy. Ve druhé etapě by měl vzniknout i velký společenský sál," řekla Černá. Kdy přijde na řadu druhá etapa podle ní v tuto chvíli nelze říci. "Bude záležet na tom, kolik dotačních prostředků se městu podaří získat," doplnila.

Pravá část budovy, kde byla Zámecká vinárna a restaurace, je nevyužívána přes 20 let, levá část od konce 80. let minulého století. Město usiluje o rekonstrukci domu čp. 2 řadu let. V letech 2012 až 2013 se podařilo opravit plášť budovy a okna, vnitřní prostory ale zůstaly v dezolátním stavu. V roce 2017 podalo město žádost o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj a pokoušelo se neúspěšně získat prostředky z evropských fondů.

Historický objekt, který je v majetku města, je součástí urbanistického celku národní kulturní památky Zámek Opočno. Nejstarší částí objektu bývalého soudu jsou sklepy pocházející z pozdního středověku. Hlavní část domu byla k západní straně pivovaru přistavěna na počátku 17. století jako sídlo úřední správy opočenského panství, uvedla radnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Opočno

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První etapa rekonstrukce budovy bývalého soudu v Opočně vyjde na 45 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.