Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Rychnovsku do dvou let začne stavba obchvatů tří měst

Na Rychnovsku v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny, kde má závod Škoda Auto, mají do dvou let začít stavby obchvatů Rychnova nad Kněžnou, Solnice a Častolovic. Letos má jít na přípravu 60 milionů korun.

Stavby obchvatů na Rychnovsku jsou součástí investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v průmyslové zóně. I když je obchvat Solnice přeložkou státní silnice I/14, novou komunikaci postaví kraj. Silnice naváže na postavenou část jihozápadního obchvatu města. Poté, co kraj silnici vybuduje, obě části obchvatu převede do vlastnictví státu.

Kraj má letos v plánu přípravu zadávacího řízení a přípravu projektu za 50 milionů korun. Celkové náklady na druhou část obchvatu o délce přes 1,7 kilometru jsou 631 milionů. Investice je rozložena do období 2024 až 2026 s předpokládaným zahájením stavby příští rok.

"Dokončujeme výběrové řízení na demolici pily v trase obchvatu. Poté se začne dělat na přeložkách ČEZ a mezitím vysoutěžíme archeologický průzkum, který bychom chtěli zahájit na podzim. V létě začneme soutěžit dodavatele, budeme čekat na stavební povolení a chtěli bychom začít přípravné práce. Zahájení vlastní stavby předpokládáme v roce 2025. Pro rozvoj průmyslové zóny je obchvat Solnice stěžejní akce," řekla vedoucí oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací Jana Jiráňová.

Severozápadní část obchvatu začne na okružní křižovatce do fungující jihozápadní části obchvatu. Ve své severní části se napojí novou okružní křižovatkou na silnici I/14.

Východní obchvat Častolovic o délce 2,2 kilometru bude přeložkou II/318. "Zahajujeme výkupy pozemků, dokončujeme inženýrskou činnost pro stavební povolení, v létě bychom chtěli soutěžit stavební firmu a na podzim zahájit přípravné práce tak, abychom v roce 2025 mohli začít archeologický výzkum a stavbu. Letos by příprava projektu měla vyjít na deset milionů korun z celkových 839 milionů," řekla Jiráňová.

Investice je rozložena do období 2024 až 2027 včetně přípravy. "V rámci průmyslové zóny jde o největší krajskou investici do dopravní infrastruktury," řekla Jiráňová.

Obchvat Rychnova je investicí státu. Zahájení stavby je podle hejtmana Martina Červíčka naplánováno na konec roku 2025 s termínem dokončení v roce 2027. Podle lednového infoletáku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by se ale mělo začít se stavbou až v roce 2027.

"Nezajímá mě, co zveřejnili. Zajímá mě, co vzešlo z našich jednání. Byl jsem opakovaně ujištěn, že stavba obchvatu začne v roce 2025. Jde o jednu z nejzásadnějších dopravních staveb v průmyslové zóně, nedovedu si představit, že by došlo k posunu," řekl hejtman Martin Červíček.

Obchvat Rychnova bude přeložkou silnice I/14. "V letošním roce by měl začít geotechnický průzkum a výkupy pozemků. I když je to akce ŘSD, snažíme se to koordinovat," řekla Jiráňová. Trasa obchvatu měří 4,6 kilometru, náklady jsou 978,7 milionu korun bez DPH, uvedlo ŘSD.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Rychnovsku do dvou let začne stavba obchvatů tří měst  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.