Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká televize odvysílala poslední díl seriálu Smysl pro Tumor natočený v Hradci Králové. Slaví úspěch

Příběh Filipa Kaliny v posledním měsíci a půl prožívala celá Česká republika. Česká televize odvysílala poslední díl komediální minisérie Smysl pro tumor, která vznikala v Hradci Králové. Příběh o mladém a nadějném lékaři každý týden k obrazovkám přitáhl přes milion diváků.

Filip Březina studoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, obor hudebně dramatický. Následovalo studium na DAMU v Praze, kde absolvoval v roce 2018. Od roku 2019 začal hrát v Městských divadlech pražských. 

Příběh vypráví o pětadvacetiletém studentovi posledního ročníku medicíny. Těsně před získáním stáže u jednoho z předních neurochirurgů Fakultní nemocnice Hradec Králové mu diagnostikují rakovinu. Místo boje v malém týmu nejlepších studentů začíná bojovat o život. Seriál, ve kterém se spojuje vážné téma rakoviny a mixu humoru, režírovala Tereza Kopáčová.  

Vedle hlavního představitele a herce Filipa Březiny hraje hlavní roli v seriálu i samotný Hradec Králové. Natáčelo se především v historickém centru, místních barech a také ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Před kamerou se dokonce objevil skutečný personál. Například přednosta neurologické kliniky Tomáš Česák a 17 tamních zdravotních sester.  

„Samozřejmě se nejednalo o dokument o práci ve FN HK a některé scény byly vzdálené fungování moderního zdravotnického zařízení, ale rozhodně vítáme, že se o tématu onkologických onemocnění díky seriálu začalo na veřejnosti více mluvit a doufáme, že lidé také nebudou zapomínat na možnost preventivních prohlídek,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel nemocnice Aleš Herman.

Ačkoliv ze začátku panovala obava, zda diváci komediální seriál o rakovině přijmou, nakonec se tomu tak stalo. Česká televize odvysílala celkem osm dílů a každý z nich přitáhl k obrazovkám přes milion diváků. Na ČSFD je seriál hodnocen 80 procenty, což z něj dělá jeden z nejlepších českých seriálů.  

 

Pro lidi z Hradce Králové je sledování hrou  

Pro lidi žijící v Hradci Králové nebo diváky, kteří krajskou metropoli znají, je sledování seriálu jakousi hrou. Na sociálních sítích už se objevují poznatky z natáčení, kterých si všimne jen místní. „Všimli jste si, že když Filip sledoval tu svoji holku, tak ta cesta na benzinku na okraji Hradce Králové nedávala smysl,“ směje se na sociálních sítích divák Lukáš Bauer

Podobného poznatku si diváci mohou všimnout i ve chvíli, kdy je Filip Kalina ve svém nemocničním pokoji na chemoterapii. Ačkoliv interiér vypadá jako ten z Fakultní nemocnice Hradec Králové, výhled z okna neodpovídá. Jde o výhled z Univerzitní knihovny.  

Diváci si mohou v seriálu všimnout i několika dalších míst. Natáčelo se například na náplavce, Velkém náměstí, na čerpací stanici u okružní křižovatky ČKD. Filmaři dokonce několikrát navštívili bar Náplavka nebo místní taneční klub LaFabrique. 

ANKETA: Jak se vám líbí seriál Smysl pro tumor? Oznámkuj ho jako ve škole.  

Celkem hlasovalo602 čtenářů

Oholená hlava i skutečné příběhy vyléčených  

Každá z epizod celého seriálu se v závěrečných dvou minutách věnuje výpovědi lidí, kteří zažili boj s rakovinou na vlastní kůži. Defacto potvrzují, že děj seriálu se do jisté míry dá považovat za realistický pohled na nemoc.  

Tyto pasáže vznikly přímo u režisérky Terezy Kopáčové doma. „Byla u toho kamera, ale to jsme moc nevnímali. Neměli problém mluvit otevřeně, naopak, byli schopni zajít až do intimních detailů, i když je téma pro ně velmi emotivní,“ řekla pro Českou televizi Kopáčová. 

Do hlavní role režisérka nakonec obsadila herce Filipa Březinu, kterého původně vůbec nechtěla. Na první casting přišel s knírem a byl úplným opakem toho, než koho si do role Filipa Kaliny představovala. Nakonec sama uznala, že se do role hodí. „Až druhý natáčecí den jsem pochopila, jaké při mně stálo štěstí, že jsem si vybrala právě jeho. Jak je to mimořádně talentovaný a zároveň pokorný, disciplinovaný a úžasně vnímavý herec,“ říká Kopáčová. 

On i jeho herecký kolega Jiří Bartoška si během natáčení museli skutečně oholit hlavu. „Dodnes na hlavě nic nenosím, takže jsem při natáčení Smyslu pro tumor i dost mrznul s tou oholenou hlavou. Obětí bych to ale nenazval, to je součást profese. Když má herec pocit, že ten biják bude dobrej, tak pro roli zkrátka udělá cokoliv,“ smál se v rozhovoru pro Českou televizi herec Jiří Bartoška.  

Seriál z prostředí Hradce Králové si diváci mohou pustit zpětně. Česká televize nechává Smysl pro tumor na svém iVysílání.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky Hradec Králové, Česká televize, herec, Česko, Tereza Kopáčová, rakovina, Filip Březina, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jiří Bartoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Sűndermanova

Mám jenom dvě připomínky jako zaměstnanec FNHK /52let/
Doc. ČESÁK je přednostou Neurochirurgické kliniky což je velký rozdíl než Neurologické klinika a když už si tak pilně oba pánové oholilili hlavu, tak si měli také oholit obočí, protože když vypadávají vlasy tak vydají i všechny vlasy a chlupy děkuji Hana Sündermannová

Úterý, 27. února 2024, 12:43Odpovědět

Česká televize odvysílala poslední díl seriálu Smysl pro Tumor natočený v Hradci Králové. Slaví úspěch  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.