Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecká nemocnice začala používat nový optický biometr k operacím šedého zákalu

Fakultní nemocnice Hradec Králové začala používat moderní optický biometr. Stroj například umí provést přesnější, šetrnější a dokonalejší operaci šedého zákalu. Kromě toho zjednodušuje výběr nitroočních čoček a umí měřit důležité parametry. A lépe než běžně dostupné stroje tohoto typu.

Hlavní výhodou nového optického biometru je jeho přesnost. „Díky síťovému připojení získává tyto informace chirurg na operačním sále. Následně pomocí navigačního systému, který je kompatibilní s biometrem, získává přesný popis vstupů do oka a hodnotu síly, případně také přesnou pozici osy nitrooční čočky,“ uvedl v tiskové zprávě přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Libor Hejsek

Šedý zákal postihuje oční čočku, která se za některých stavů zakalí. Pacient pak nemůže zaostřit a jeho pohled není kontrastní. Jediný způsob odstranění zákalu je operační zákrok, během kterého se poškozená čočka vymění za umělou. Podobných operací se ve Fakultní nemocnici Hradec Králové provádí zhruba 30 denně.  

Kromě šedého zákalu umí nový přístroj zlepšit vidění i v problematice dioptrií. „V jedné době můžeme velmi dobře zlepšit také dioptrický stav oka, nebo dokonce i umožnit dobré vidění na více vzdáleností a omezit potřebu brýlí,“ řekl Hejsek. 

Na Oční klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí i řešení dioptrických refrakčních vad mladých pacientů metodami PRK nebo femto-LASIK, při kterých používají femtosekundový laser LenSx s excimerovým laserem od legendární značky Schwind.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky operace šedého zákalu, Fakultní nemocnice Hradec Králové, čočka, nemocnice, klinika, laser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice začala používat nový optický biometr k operacím šedého zákalu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.