Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemědělci do protestů v hradeckém kraji ve čtvrtek nasadí asi 200 strojů

Zemědělci v Královéhradeckém kraji do čtvrtečního protestu po celém kraji nasadí přibližně 200 traktorů a další zemědělské techniky. Hlavní protest asi s 60 stroji bude dopoledne na hraničním přechodu do Polska v Náchodě. Kolony zemědělské techniky pojedou přibližně mezi 10:00 až 12:00 ve všech okresech. ČTK to dnes řekl předseda hradecké krajské Agrární komory Jiří Černý.

"Naším cílem nebude blokovat dopravu v kraji ani dopravu na hranicích. Chceme poukázat na chybnou zemědělskou politiku Evropské komise, která ztratila zpětnou vazbu s každodenní realitou," řekl předseda hradecké krajské Agrární komory Jiří Černý. Řidiči v kraji však budou podle něj muset ve čtvrtek počítat s tím, že se po silnicích bude pohybovat zemědělská technika, která je může zdržet.

Na hraniční přechod v Náchodě by měli zemědělci přijet ze směrů od Broumova, Žďáru nad Metují, Jaroměře, Nahořan a Bohuslavic. Před přechodem by měli traktory odstavit v pravém jízdním pruhu. "Počítáme, že nás přijede podpořit i několik zemědělců z Polska," řekl Černý.

Na Jičínsku se zemědělci téměř s 50 stroji vydají na kruhový objezd u Úlibic, a to ze směrů od Hořic, Sobotky a Jičíněvse. Na Hradecku asi 25 traktorů pojede z Dlouhých Dvorů na kruhový objezd u ČKD v Hradci Králové a z něj směrem na Hořice.

V Trutnově farmáři nejprve obejdou ve městě kruhové objezdy a pak vyrazí na hraniční přechod do Polska v Královci. Na Rychnovsku by zemědělci s čtyřmi desítkami strojů měli vyjet v několika skupinách na silnice prvních tříd číslo 11 a 14.

Čtvrteční protest organizují po celé ČR Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz ČR. Farmáři chtějí upozornit i na bezcelní dovozy zemědělských komodit ze zemí mimo EU. Žádají snížení byrokracie a omezení požadavků vycházejících z politiky Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu.

V pondělí část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze. Protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu a v centru města na chvíli omezili provoz tramvají. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Od tohoto protestu se hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky ČR, zemědělství, demonstrace, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci do protestů v hradeckém kraji ve čtvrtek nasadí asi 200 strojů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.