Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocných s respiračními infekcemi v hradeckém kraji ubylo. Epidemie trvá

V Královéhradeckém kraji pokračuje epidemie chřipky a akutních respiračních infekcí, zřejmě je ale za svým vrcholem. Počet nemocných tento týden v kraji poprvé po delší době klesl, a to o 4,8 procenta na 1778 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel z předchozích 1867. Podle hygieniků epidemie chřipky v kraji trvá třetí týden. Některé nemocnice v kraji omezily návštěvy pacientů.

"V Královéhradeckém kraji probíhá epidemie akutních respiračních infekcí včetně chřipky, s největší pravděpodobností se již nacházíme za jejím letošním vrcholem," uvedla mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí.

Před týdnem činil nárůst počtu nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel šest procent a předtím 9,3 procenta. Nárůst trval od začátku ledna.

K pátku evidovala hradecká KHS 14 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z toho jeden z pacientů v souvislosti s chřipkou zemřel. "Co se týká nemocnosti v jednotlivých okresech, aktuálně máme hlášeno nejvíce případů znovu na Hradecku, nejméně na Náchodsku," uvedla Krejčí.

Nejvyšší nemocnost v kraji přetrvává ve věkové skupině do pěti let, následuje věková skupina 15 až 24 let, naopak nejnižší nemocnost je ve věkové skupině starších 65 let.

V Královéhradeckém kraji roste počet případů černého kašle, od začátku letošního roku evidují hygienici v regionu deset případů, zatímco za celý rok 2023 jich bylo 17. Za letošní leden hygienici zaznamenali v kraji čtyři případy a letos v únoru zatím šest. Nejvíce případů je hlášeno mezi mladistvými. Žádná speciální opatření ve zdravotnických zařízeních v kraji hradecká KHS v této souvislosti zatím nenařídila. Onemocnění je rizikové hlavně pro novorozence, kteří nemají ukončené očkování.

Podle mluvčí hradecké KHS Veroniky Krejčí jsou jedním z důvodů nárůstů případů černého kašel nejen proticovidová protiepidemická opatření, která byla nastavena v předchozích letech, ale i nízká proočkovanost. "Přesto, že se náš kraj zatím řadí mezi ty aktuálně nejméně postižené pertussí (černým kašlem), lze konstatovat, že významný nárůst tohoto onemocnění zaznamenáváme v letošním roce i v našem kraji," řekla Krejčí.

Co se koronaviru týče, tak v Královéhradeckém kraji podle údajů ministerstva zdravotnictví je na ústupu. Za posledních sedm dnů testy zaznamenaly šest případů onemocnění covid-19 včetně reinfekcí v přepočtu na 100.000 obyvatel, před týdnem osm a před tím 11, 15, 16, 31 a 51 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s respiračními infekcemi v hradeckém kraji ubylo. Epidemie trvá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.