Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové potřetí v historii odchovala medojeda kapského

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodilo mládě medojeda kapského. Jde o třetí odchov v historii zoo a výjimečný je i v celosvětovém měřítku. Chov medojedů je složitý, na světě v zoo podle databáze ZIMS nyní žije jen přes 50 medojedů kapských, uvedla dnes dvorská zoo.

Kunovitá šelma se narodila na konci loňského listopadu. "Od té doby se matka držela stále u mláděte. Teprve teď dovolila provést preventivní prohlídku. Pohlaví výjimečného mláděte potvrdí analýza DNA," uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný. Předchozí dvě odchovaná mláďata, která se narodila v letech 2020 a 2022, byli samci.

Matkou mláděte je sedmnáctiletá samice BeeBee, pro níž to byl třetí úspěšný vrh. Mláďata se jí narodila dvě, ale o jedno nejevila zájem.

Mládě s největší pravděpodobností ve dvorské zoo nezůstane a odejde do některé z partnerských zahrad. Chovný pár medojedů, samce Tysona a samici Beebee, získal safari park v roce 2020 z Velké Británie.

Rozmnožování medojedů v zajetí je podle dvorských chovatelů vzácné a chov není jednoduchý. "Medojed je svéhlavé a urputné zvíře, které je třeba neustále zabavovat a připravovat mu nové podněty. Navzdory tomu často vymyslí, jak se dostat i z těch nejlépe zabezpečených expozic," uvedla zoo.

Medojed kapský v přírodě zatím není bezprostředně ohrožený vyhubením. Jejich počet však na mnoha místech rychle klesá. Žije v celé Africe a v jihozápadní Asii. Živí se drobnými obratlovci, rád si pochutná i na hlízách nebo medu. V přírodě se do podzemních hnízd divokých včel medojedi dostávají díky své velké síle a silným drápům. Kvůli jejich urputnosti a velmi silnému stisku čelistí se medojedů obávají i lvi. Navzdory zavalitému zjevu medojedi výtečně šplhají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, medojedi, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr Králové potřetí v historii odchovala medojeda kapského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.