Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecká policie zajistila umělecká díla ukradená před desítkami let

Policisté z Královéhradeckého kraje vypátrali dvě umělecká díla, která byla ukradena před desítkami let. Kriminalisté vrátili předměty majitelům. Jednalo se o dřevěnou sochu apoštola svatého Bartoloměje z druhé poloviny 17. století a obraz od výtvarníka Františka Kavána. Pachatele se dosud dopadnout nepodařilo.

Zloději ukradli sochu v prosinci 1994 z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku. Je to kulturní památka vedená v Ústředním seznamu kulturních památek ČR v souboru movitého vybavení pašijových kaplí. Podle znaleckého posudku má hodnotu několika desítek tisíc korun. "Na podzim loňského roku se na internetových stránkách jednoho obchodu se starožitnostmi nabízela za 29.000 korun," informovala dnes na webu policejní mluvčí Iva Kormošová.

O obrazu Jinoličky od Františka Kavána se kriminalisté dozvěděli také na podzim 2023. Věděli, že byl s dalšími 13 obrazy od stejného autora v dubnu 2002 odcizen z Vlastivědného muzea v Železnici na Jičínsku. V té době byla škoda na obrazech vyčíslena na více než 500.000 korun. Jeden obraz se později našel. Obraz Jinoličky je tak druhým, který se vrátil majiteli.

"Přijali jsme oznámení, že obraz s názvem Jinoličky od autora Františka Kavána byl dán do jedné internetové aukce. Byl za vyvolávací cenu 7000 korun a vydražil se za více než 50.000 korun," uvedla Kormošová.

Policisté u obou případů zahájili trestní řízení pro přečin legalizace výnosů z trestné činnosti. Za to v případě prokázání viny hrozí pachateli až čtyři roky vězení, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. "Jelikož se u prvního případu do současné doby nezjistilo, že by se někdo dopustil trestného činu, byl případ odložen. U druhého případu prověřování stále pokračuje," dodala Kormošová.

Policie nabádá zájemce o koupi starožitností či uměleckých děl, aby se před nákupem informovali na internetových stránkách Policie ČR, že věc nepochází z trestné činnosti. Zároveň žádá o pomoc veřejnost o spolupráci při pátrání po ukradených obrazech Františka Kavána z železnického muzea.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, výtvarné, památky, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká policie zajistila umělecká díla ukradená před desítkami let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.