Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Za oblíbené červené růže si připlatíme, bílé jsou levnější

Druhá únorová středa patří svátku zamilovaných. Opět po roce je tady Valentýn a na nápor zamilovaných se chystají i hradecká květinářství. Prim v oblíbenosti hrají stále červené růže.

Svátek zamilovaných se mylně považuje za komerční americký svátek. Přitom jeho kořeny sahají do Evropy. Legend, jak vznikl, je několik. Jedna praví o tom, že Sv. Valentýn byl biskup, žijící v Itálii. Tento biskup oddával páry, které měly zakázán se vzít. Další legenda mluví o tom, že svátek pochází z říma. Tady při oslavách Juno, římské bohyně lásky, se jména dívek a žen dávala do urny a chlapci si je potom losovali. Do roka se museli poté vzít.

Svátek zamilovaných každý rok slaví víc než padesát procent Čechů. Většinou se kupují sladkosti a květiny. V žebříčku popularity se drží červené růže. Kus se běžně prodává za stovku. Bílé nebo například růžové jsou levnější někde až o patnáct korun. V celé republice se prodají desítky milionů kusů. Prodeje rostou v tento den až trojnásobně.

Čím dál populárnější jsou ale i prodloužené pobyty. Letošním hitem jsou letenky do španělské Malagy. Pokud byste si vzpomněli teď, na poslední chvíli, tak za zpáteční letenku na následující víkend zaplatíte od osmi tisíc výš na osobu. Zamilovaní poletí také do Londýna, Říma nebo na Tenerfie. Do těchto destinací hlásí letecké společnosti zvýšený zájem. 

ANKETA: Slavíte dneska Valentýna?

Celkem hlasovalo47 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Pixabay/Pexels

Štítky Valentýn, růže, červená, oslava, zamilovaní, svátek, láska, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Za oblíbené červené růže si připlatíme, bílé jsou levnější  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.