Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Systém sdílených kol míří do Jičína, půjčit si bicykl půjde přes mobilní aplikaci

Sdílená kola budou moci brzy využívat i lidé v Jičíně. Rada města odklepla smlouvu na pilotní projekt. V první fázi bude k dispozici šedesát kol. K dispozici by měla být od března.

Poskytovatelem kol bude společnost Nextbike Czech Republik s.r.o., která umístí ve všech částech Jičína na šedesát kol. Pilotní projekt potrvá po jeden rok, poté bude přínos sdílených kol vyhodnocen. Kola budou občanům k dispozici od března 2024.

Cílem je snížit automobilový provoz na silnicích. Na území Jičína bude asi dvacet stanovišť s upravenými jízdními koly. Po dohodě se společností Nextbike bude prvních 15 minut pro uživatele zdarma a náklady budou hrazeny z rozpočtu města, poté bude poplatek 25 Kč za každou zahájenou půlhodinu. Rozmístění odpovídá výsledkům dopravních průzkumů, které město Jičín v minulosti zadalo. "Chceme zaopatřit všechny části města, včetně Popovic a Robous, uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Jireš.

Vypůjčení bude fungovat přes speciální aplikaci v mobilním telefonu. Po nainstalování a registraci ji uživatel použije pro odemčení kola ve stojanu, a zároveň přes tuto aplikaci uhradí poplatek, pokud bude jízda trvat déle než 15 minut. Systém má opatření proti tomu, pokud by uživatel kolo nevrátil do stanoviště, či se dokonce rozhodl ho zcizit. Společnost Nextbike Czech Republic zajistí veškerou správu a údržbu kol. Postará se i o rovnoměrné rozmisťování kol, aby se nehromadily na některých stanovištích, a zajistí provozuschopnost minimálně 90 procent kusů v daný okamžik.

Ohodnoť článek

Foto Město Hořice

Štítky Next bike, kolo, bicykl, půjčení, sdílení, Jičín, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Systém sdílených kol míří do Jičína, půjčit si bicykl půjde přes mobilní aplikaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.