Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Orlických horách v sobotu otevře nový skiareál v Orlickém Záhoří

V Orlických horách v sobotu zahájí provoz nové lyžařské středisko. Vzniklo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku a nabídne čtyřsedačkovou lanovku o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách a sjezdovku o délce 1650 metrů.

Provozovatel areálu je společnost Skiareál Orlické Záhoří, ve které má obec 35procentní podíl, o zbytek se dělí soukromé firmy. Celkové náklady včetně pořízení repasované lanovky, elektroinstalace, zasněžování a dalších věcí jsou podle starosty asi 155 milionů korun.

"V sobotu v 9:00 zahajujeme provoz pro veřejnost ... na sjezdovce je okolo 80 až 90 centimetrů sněhu. Na dolní stanici bude fungovat občerstvení, půjčovna, lyžařská škola, zkrátka vše bude v plném provozu," řekl starosta obce Vojtěch Špinler.

Meteorologové na příští dny a víkend předpovídají oteplení, začátkem příštího týdne se pak o několik stupňů ochladí. Špinler si od nového areálu slibuje zatraktivnění této části Orlických hor a oživení obce. "Bude to stěžejní areál, který ekonomicky potáhne celé údolí," řekl Špinler.

Skiareál Orlické Záhoří bude v provozu od 9:00 do 16:00, parkoviště pod sjezdovkou je zdarma. Budou ho moci využívat také běžkaři, které lanovka vyveze na hřebeny Orlických hor. V této části hor na české straně hranice je dosud hlavním nástupním místem na běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem, kudy vede hlavní silnice Deštné - Orlické Záhoří. V zimě parkoviště u Šerlichu nestačí. Areál v Orlickém Záhoří s parkovištěm pod sjezdovkou by tak mohl podle starosty Šerlichu významně odlehčit.

Jedna jízda tam i zpět bude stát 150 korun. Tříhodinové jízdné pro dospělého vyjde na 450 korun, dětské bude o sto korun levnější. Permanentka na den pro dospělého bude stát 750 korun pro dítě 560 korun, záloha na čipovou kartu činí sto korun. Více informací je na webu skiareálu.

Lanovka má přepravní kapacitu 1850 cestujících za hodinu. Má 86 sedaček, polovina bude mít zatím ochrannou bublinu. Repasovaná lanovka pochází ze Švýcarska. Do budoucna se plánuje výstavba depa lanovky. Dolní stanice je v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam také zázemí pro návštěvníky areálu a horskou službu.

Větší lyžařské areály jsou několik kilometrů od Záhoří, nejbližší na české straně jsou skiareály v Deštném v Orlických horách a v Říčkách. Na polské straně je nedaleko lyžařský areál Zieleniec. "Jednáme o spolupráci se středisky v Deštném a Říčkách, konkurence se neobáváme. Už nyní s nimi spolupracujeme například při údržbě běžkařských tras a mezi Deštným a Záhořím jezdí skibusy, které nám pomáhá dotovat Královéhradecký kraj. Do budoucna počítáme i se skipasovým propojením areálů. Potřebujeme ale mít alespoň jednu sezonu provozu za sebou," dodal Špinler.

Orlické Záhoří je v údolí Divoké Orlice za hlavním hřebenem Orlických hor. Pohraniční obec má asi 210 stálých obyvatel, jejími částmi jsou osady Bedřichovka, Černá Voda, Jadrná, Kunštát, Trčkov a Zelenka. Menší sjezdovky s vlekem jsou v Jadrné, v Černé Vodě a na Bedřichovce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Orlické Záhoří

Štítky ČR, stavby, rekreace, hory, lyžování, Orlické Záhoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách v sobotu otevře nový skiareál v Orlickém Záhoří  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.