Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejstarší občan Hořic oslavil 104 let. Josef Pokorný žije v tamním domově důchodců

Nejstarší obyvatel Hořic na Jičínsku oslavil své 104. narozeniny. Je jím Josef Pokorný, který žije v tamním domově pro seniory. Původně vyrůstal v Hradci Králové. Do Hořic se nastěhoval v roce 1948 a začal pracovat v továrně Jesva.

„Když otec dostal bydlení v Malátově ulici, tak musím říct, že jsme žili v krásném prostředí a rodinné vztahy byli výjimečně dobré,“ uvedl před pár lety v rozhovoru pro radniční zpravodaj Josef Pokorný.  

Jeho lékem na dlouhověkost je údajně pozitivní vztah ke smyslu lidského života. „Je také třeba nacházet vztah k bohu a věcnosti,“ říká. Jedním dechem ale dodává, že nepatří mezi šťastlivce, kteří za život neprodělali žádnou těžkou nemoc.  

„Já jsem v domově důchodců nahlášen jen na snídaně. Večeře si dělám sám. Většinou jsou to jáhly, různé luštěniny, ovoce, černý chléb nebo syrová zelenina. Celkem jsou to velice jednoduché večeře, ale vyhovuje mi to,“ uvádí Pokorný.   

Josef Pokorný se narodil 1. února roku 1920 v Hořicích. Po měšťance ve svém rodném městě se přestěhoval do Hradce Králové, kde navštěvoval reálku. Na sklonku války působil v církevním sboru v Kutné Hoře. Během let 1945 až 48 následně budoval novou církevní komunitu v Liberci. Do Hořic se vrátil až v roce 1949 a krátce tam působil jako laický kazatel. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hořice

Štítky oslava, Hořice, nejstarší, 104, let, domov důchodců, Josef Pokrný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší občan Hořic oslavil 104 let. Josef Pokorný žije v tamním domově důchodců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.