Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecká GMU hledá mistrovské dílo. Mezi favority jsou Muzika, Čapek a Medek

Průběžné výsledky hlasování z výstavy Hledá se mistrovské dílo v Galerii moderního změní (GMU) v Hradci Králové ukázaly, že mezi lidmi bodují především osvědčení autoři, ale i méně známí regionální výtvarníci. Na výstavě mohou návštěvníci rozhodnout o nejlepším obrazu ze sbírek GMU. Na prvních třech místech se umístily obrazy od Františka Muziky, Mikuláše Medka a Josefa Čapka.

Výstava, která začala loni v říjnu a potrvá do 26. května, prezentuje více než 200 děl z období od konce 18. století po současnost. Jejím hlavním cílem je porovnat zavedený názor dějin umění se vkusem soudobého publika. Hlasuje se ve dvou kategoriích, v první, co by návštěvníci chtěli mít vystavené doma, a ve druhé, co by rádi viděli v galerii.

"Kombinujeme díla známých malířů s obrazy, které vytvořili autoři méně věhlasní, polozapomenutí, regionální, ale v podstatě neméně důležití," řekl kurátor výstavy Tomáš Kolich.

Možnost hlasovat pomocí žetonů zatím využilo více než 2270 návštěvníků, kteří vhodili přes 13.600 hlasů, každý může zvolit až šest děl. Hlasování potrvá do 26. května, výsledky galerie zveřejní při květnové Muzejní noci.

Nejvyšší příčku s počtem 339 hlasů obsadil obraz Keř II namalovaný Františkem Muzikou, na druhém místě se umístil s 334 hlasy Pokus o portrét Jiřiny Haukové z dílny Mikuláše Medka a na třetím obraz Muž v klobouku od Josefa Čapka. Informace o hlasování jsou k dnešním 12:00, uvedla GMU. Na čtvrté příčce byl méně známý autor Stanislav Ježek s obrazem Ulice v Amsterodamu, který zatím získal 235 hlasů.

"Různorodost prvních třech děl v pořadí sice ukazuje, jak odlišný může být vkus jednotlivých návštěvníků, zároveň je zjevné, že u současného publika nejvíce bodují známí a osvědčení autoři," řekl Kolich.

Do nejlepší desítky se dostali i méně známí malíři. "Velkým překvapením je obraz Ulice v Amsterodamu od Stanislava Ježka. Přitom dosud nikdy nebyl vystaven ani zapůjčen. Shodou okolností, jedno z děl tohoto autora bylo nedávno zařazeno do nové stále expozice Národní galerie. To potvrzuje, že vkus publika ani kánon dějin umění nejsou neměnné a s každou dobou se aktualizují," řekla kurátorka GMU Petra Příkazská.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CITY CZ

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká GMU hledá mistrovské dílo. Mezi favority jsou Muzika, Čapek a Medek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.