Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘSD posunulo termín podání nabídek na stavbu D35 Sadová - Hradec na 20. února

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) posunulo na 20. února termín podání nabídek do tendru na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové po mimoúrovňovou křižovatku Plotiště u Hradce Králové. Původní první termín pro podání nabídek byl 1. února. Posunutí termínu odevzdání nabídek si vyžádaly opakované žádosti uchazečů o vysvětlení nebo změny a doplnění projektové dokumentace. Předpokládaná cena stavby je 2,45 miliardy korun bez daně.

Výběrové řízení na stavební firmu ŘSD vypsalo loni v listopadu. Dosud k němu postupně poskytlo pět vysvětlení, v nichž zodpovědělo téměř 30 otázek. Se zahájením stavby ŘSD počítá letos a s dokončením v roce 2027. Loni v říjnu v trase dálnice začal záchranný archeologický výzkum.

Na stavbu 7,5 kilometru dlouhého úseku ŘSD zatím nemá pravomocné stavební povolení. V říjnu vydané stavební povolení rozkladem k ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS) napadli obec Všestary a dva občané z všestarské částí Bříza. Jejich námitky se zejména týkají hluku z budoucí dálnice v místní části Bříza a nedostatečných protihlukových opatření, tedy chybějících protihlukových stěn.

V lednu ministr dopravy vyhláškou účastníkům řízení oznámil, že rozklad v souladu se správním řádem postoupil ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví by mělo potvrdit nebo nebo změnit závazné stanovisko, které ke stavbě vydala Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Přezkum stanoviska hygieniků ve svém rozkladu žádá obec Všestary.

ŘSD plánuje, že všechny úseky D35 v Královéhradeckém kraji od Plotišť po Úlibice u Jičína postaví za následujících pět let. Úsek D35 mezi Sadovou a Hořicemi na Jičínsku ŘSD začalo stavět loni v listopadu, hotový má být do konce roku 2025. Úsek z Hořic do Úlibic u Jičína a obchvat Úlibic by ŘSD podle aktuálních plánů chtělo začít stavět v roce 2025 a otevřít v roce 2028.

Úsek z Úlibic do Turnova, který vede přes Český ráj, nebude ŘSD stavět jako dálnici, ale jako přeložku silnice I/35, která se vyhne obcím.

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc a má být severní alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Čech na Moravu. Po dokončení bude s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku. Zatím je z D35 hotových několik vzájemně nepropojených částí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, silnice, stavby, D35, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD posunulo termín podání nabídek na stavbu D35 Sadová - Hradec na 20. února  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.