Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji vzniklo centrum architektury. Zahájí činnost 6.února

Nové Centrum architektury Královéhradeckého kraje (CAKHK) zahájí v úterý 6. února činnost konferencí pro starosty. Akce s názvem Rozvíjíme naši obec pro kvalitní život a výzvy 21. století bude ve foyer Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové. Centrum architektury je první organizací svého druhu v Česku. Zřizovatelem galerie moderního umění, pod kterou centrum spadá, je Královéhradecký kraj. Součástí konference budou přednášky a workshopy, ale také setkání s architekty.

"Impuls ke vzniku CAKHK vzešel zezdola, od širší i odborné veřejnosti, která byla zapojena do přípravy Strategie rozvoje kultury 2022-2030. Ukázalo se, že nejen historické dědictví, ale i kvalita současné architektury a veřejných prostor je téma, které je pro občany v kraji zásadní," řekl vedoucí centra, náchodský opoziční zastupitel a bývalý projektový manažer Michal Kudrnáč (Zelení).

Na pozici vedoucího centra bylo veřejné výběrové řízení, z čehož tři uchazeči postoupili do druhého kola a dostali pozvánku na osobní pohovor. "Centrum zahájilo provoz k 1. říjnu 2023, má zatím jednoho zaměstnance, od března by měl přibýt ještě jeden," uvedl Lukáš Vaníček z tiskového oddělení hejtmanství.

Úvodní konference centra architektury 6. února je rozdělena do několika bloků přednášek a workshopů. Představitelé samospráv budou mít možnost poukázat na své vlastní plány v obcích a konzultovat je. "Na úvodní konferenci bude navazovat setkání s architekty z Polska a Slovenska, které bude určené pro odbornou veřejnost," sdělila mluvčí hradecké galerie Gabriela Bučková.

Náplní krajského centra architektury bude také pořádání výstav, přednášek, workshopů nebo podporování obcí a měst v Královéhradeckém kraji při přípravě architektonických projektů, uvedli představitelé CAKHK.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CITY CZ

Štítky ČR, správa, architektura, galerie, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji vzniklo centrum architektury. Zahájí činnost 6.února  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.