Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Turisté na Šerlichu v Orlických horách kvůli závodům nezaparkují

Turisté a lyžaři v horském sedle na Šerlichu v Orlických horách kvůli lyžařským závodům Orlický maraton od pátku do neděle nezaparkují. Parkoviště v sedle bude sloužit jako zázemí víkendových závodů a pro veřejnost bude uzavřeno.

Dopravu na silnici mezi Deštným v Orlických horách a Orlickým Záhořím, která vede přes Šerlich, bude řídit policie. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Centrem 40. ročníku Orlického maratonu, kterého by se mělo zúčastnit kolem 500 závodníků, měl původně být areál běžeckého lyžování v Deštném v Orlických horách. "Kvůli oblevě a aktuální sněhové situaci jsme byli nuceni přesunout závod na horské sedlo Šerlich," řekl za pořadatele Miloš Zeman. Tratě závodu podle něj povedou od sedla na Šerlichu směrem k Velké Deštné.

Parkoviště na Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem je v zimě o víkendech velmi exponované. Již ráno bývá zaplněné auty turistů a lyžařů a dopravu tam řídí policie. "I o nadcházejícím víkendu budeme dohlížet zejména na zákaz parkování na silnici vedoucí přes sedlo na Šerlichu. Silnice musí zůstat volná pro autobusy a vozidla silničářů a složek integrovaného záchranného systému," řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Turisté a lyžaři, kteří se budou chtít dostat na hřeben Orlických hor, budou moci nechat auto v Deštném a do sedla vyjet kyvadlovou autobusovou dopravou. Zvláštní autobusovou dopravu na Šerlich zřídí i pořadatelé závodů, protože i závodníci budou muset svá auta odstavit v Deštném.

Horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na Šerlich kromě běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech stále častěji i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v nedalekém polském středisku Zieleniec. Na hřebeni Orlických hor nyní leží asi 30 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, rekreace, automobilová, kondice, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na Šerlichu v Orlických horách kvůli závodům nezaparkují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.