Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči plánují opravu výjezdové stanice v centru Hradce Králové

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje bude letos pokračovat v obnově techniky a opravách hasičských zbrojnic. Letos by měla začít oprava výjezdové základny v areálu centrální stanice v Hradci Králové v ulici U Přívozu, odhadované náklady na tuto akci jsou do 20 milionů korun.

"Největšími investičními akcemi pro letošní rok, které jsou v tuto chvíli jisté a máme pro ně zajištěné financování, jsou oprava fasády a výstavba skladu v areálu centrální stanice v Jičíně a rekonstrukce plynové kotelny v Broumově na Náchodsku," řekl ředitel sboru David Pouč. Do areálu v Jičíně by mělo jít zhruba pět milionů korun a do broumovské stanice 1,2 milionu korun.

Centrální stanice U Přívozu sestává ze tří částí, a to z loni zrekonstruované správní budovy, z výjezdové stanice a objektů ekonomického úseku. Dosud neopravené dva objekty jsou podle hasičů kvůli špatné statice v havarijním stavu. Letos by měla začít oprava výjezdové stanice, stavbaři budou pracovat za provozu.

"První na řadu by měla přijít stabilizace stěny výjezdové stanice, to je naprosto urgentní. Odhadované náklady na tuto část činí maximálně 20 milionů korun. V první polovině roku bychom chtěli vyhlásit soutěž a vybrat zhotovitele, rádi bychom začali s pracemi co nejdříve," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Petr Malina.

Hasiči mají pro rekonstrukci obou budov zpracovanou projektovou dokumentaci. "Nyní ladíme rozpočet, abychom mohli zadat veřejnou soutěž na opravu podloží výjezdové stanice," řekl Malina. Podle něj bude nutné do budoucna zajistit narušené základy obou budov. "Při diskusi s projektantem, se kterým se bavíme o odstranění statických závad na obou objektech, se dostáváme k celkové částce okolo 100 milionů korun," řekl Malina.

Loni byla největší investicí krajských hasičů rekonstrukce správní budovy v ulici U Přívozu za 9,3 milionu korun. V souvislosti s pořízením nové techniky profesionální krajští hasiči předají letos nepotřebnou starší techniku obcím pro dobrovolné hasiče.

U HZS Královéhradeckého kraji pracuje 607 lidí, z toho 41 jsou civilní zaměstnanci a 399 hasiči v přímém výkonu služby. V kraji je 14 stanic profesionálních hasičů. HZS Královéhradeckého kraje hospodařil v roce 2023 s rozpočtem 573 milionů korun, z toho většinu tvořily mzdové a s tím související výdaje ve výši 509 milionů korun, provozní náklady činily 64 milionů korun. Rozpočet byl posílen o příspěvky Královéhradeckého kraje, měst a obcí, součástí byly i příjmy za likvidační práce při dopravních nehodách. Přijaté náhrady za likvidace u dopravních nehod loni činily 6,46 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, hasiči, stavby, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči plánují opravu výjezdové stanice v centru Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.