Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči v hradeckém kraji měli loni 8442 výjezdů. Meziročně o více než čtyři procenta

Hasiči v Královéhradeckém kraji loni řešili 8442 událostí, meziročně téměř o 4,2 procenta více, v roce 2022 jich měli 8105. Výrazně přibylo technické pomoci, výjezdů k dopravním nehodám, únikům nebezpečných látek i planým poplachům. Požárů naopak ubylo. Nejvíce událostí řešily jednotky v okrese Hradec Králové a Trutnov, a to 1981 a 1964, naopak nejméně na Jičínsku, 1186.

"Dlouhodobě tvoří většinu naší činnosti technické pomoci různého charakteru, vloni to bylo více než 58 procent. Letošní statistiky podtrhují, že se skladba zásahové činnosti hasičů mění především na základě klimatických jevů a že nejvytíženější měsíce už dávno nejsou jen ty v letním období," řekl ředitel HZS KHK David Pouč.

V roce 2023 měli hasiči v kraji nejvíce práce v prosinci, zejména o Vánocích. "Významně nás zaměstnával nejprve silný vítr, sníh a nakonec rozvodněné toky, které působily lokální povodně. S tím vším může souviset také zvýšení počtu dopravních nehod, kterých přibylo stejně jako technických zásahů asi o deset procent. Kde nám naopak zásahů ubylo, je oblast požárů. Dokonce loni tvořily požáry méně než deset procent z celkového počtu událostí, u kterých hasiči v roce 2023 zasahovali," řekl Pouč.

Hasiči v kraji v roce 2023 zasahovali u 4917 technických havárií, meziročně o 446 více, u 1623 dopravních nehod, meziročně o 154 více, a u 818 požárů, což bylo o 121 méně než v předchozím roce. V 539 případech odstraňovali následky úniku nebezpečných chemických látek, meziročně o 70 více, a zaznamenali také 544 planých poplachů, co je nárůst o 73 případů.

"Při událostech s účastí jednotek požární ochrany bylo zachráněno 2392 lidí, evakuováno 1311 osob, 2235 lidí se zranilo a 278 osob bylo usmrceno. Ve statistikách evidujeme celkem 25 zraněných hasičů, z toho je 18 profesionálních a sedm dobrovolných," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Loňské požáry v kraji způsobily škodu okolo 128,3 milionu korun, hasičům se podařilo uchránit majetek v celkové hodnotě 705,6 milionu korun. "Při požárech evidujeme čtyři usmrcené osoby, 76 zraněných, 390 evakuovaných a 54 zachráněných. Docházelo také ke zranění hasičů, při požárech utrpělo zranění sedm profesionálních a pět dobrovolných," uvedla Götzová.

Požáry se škodou okolo deseti milionů korun byly v kraji dva, ostatní způsobily nižší škodu. Šlo o požár odchovny skotu ve Zlaté Olešnici na Trutnovsku, který byl nahlášen 5. ledna a podařilo se jej uhasit o den později. Příčinou byla technická závada. Uvnitř bylo asi 160 jalovic, z nichž asi 150 uhynulo. Při zásahu byl zraněn jeden člověk. Druhý požár s desetimilionovou škodu byl nahlášen 11. srpna a uhašen o den později. Šlo o požár fotovoltaických panelů na střeše rodinného domu v Rodově na Hradecku. Také v tomto případě byla příčinou technická závada.

Největším loňským požárem v přírodním prostředí do počtu nasazených jednotek, a to 18, byl zásah při požáru lesa, paseky a trávy u Konecchlumí na Jičínsku. Byl nahlášen 24. června a uhašen o den později. K hašení byl využit vrtulník s bambivakem, který provedl 33 shozů nad nejhůře dostupnými místy. Škoda byla vyčíslena na 312.000 korun, příčina zůstala neobjasněna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, Královéhradecký, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v hradeckém kraji měli loni 8442 výjezdů. Meziročně o více než čtyři procenta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.