Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kontaktní místo pro bydlení na hradecké radnici už přijalo řadu lidí v tíživé situaci

V budově hradeckého magistrátu začalo fungovat kontaktní místo pro bydlení. Jeho cílem je zprostředkovat zájemcům o městské nájemní bydlení a poradit osobám ohroženým bytovou nouzí.

Kontaktní centrum je k dispozici je dva dny v týdnu a zatím ho navštívilo šestnáct osob, které jsou převážně v bytové nouzi. V osmi případech se podle magistrátu jednalo o osoby s nezaopatřenými dětmi, kterým končí nájemní smlouva, nebo jim již skončila. Svoji situaci přišli řešit také lidé předdůchodového věku z azylového domu nebo osoby, které splňovaly podmínky pro žádost o byty zvláštního určení. Jde o byty pro seniory a tělesně postižené.

Lidé mohou chodit v pondělí a ve středu od osmi do sedmnácti hodin. „Odborný pracovník tu prvotně posoudí specifické individuální situace jednotlivce, včetně existence bytové nouze. Pokud zjistí, že jde o osobu v bytové nouzi, poskytne základní poradenství v bydlení a navrhne další možný postup včetně poučení o dostupných sociálních dávkách, případně zajistí zprostředkování odborného poradenství v rámci výkonu sociální práce. V ostatních případech doporučí další kroky směřující ke stabilizaci bytové situace v návaznosti na aktuální možnosti bytového fondu města. Byty zde ale přidělovány nejsou,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek odpovědný za sociální oblast Pavel Vrbický. Díky kontaktnímu místu získá město větší přehled o potřebách obyvatel.

„Je zřejmé, že kontaktní místo plní svůj účel. Je jednou z aktivit, jenž je v souladu s chystaným zákonem o podpoře v bydlení, který by mohl být schválen v letošním roce. Kontaktní místo pro bydlení není pouze pro lidi v akutní bytové nouzi, ale například i pro mladé lidi, kteří začínají bydlet a pro mladé rodiny s malými dětmi nebo matky samoživitelky. Výhodou městského bydlení je o přibližně 20 procent snížené nájemné oproti komerčnímu nájemnému. Přesto i tak námi stanovená výše nájmu dává dost prostředků na budoucí opravy,“ dodává náměstek Vrbický.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky magistrát, Hradec Králové, bydlení, nouze, ČR

Kontaktní místo pro bydlení na hradecké radnici už přijalo řadu lidí v tíživé situaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.