Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Augustin se na Bílé věži rozezní až o Velikonocích

Při štědrovečerním zvonění odpadlo zvonu Augustin na Bílé věži v Hradci Králové srdce, od té doby je ticho. Znovu by se mohl Augustin rozeznít o letošních Velikonocích. Teď budou mít hlavní slovo památkáři.

Po havárii nechalo město posoudit stav podlah statikem, jeho kladné vyjádření umožnilo Bílou věž již 30. prosince znovu otevřít pro návštěvníky. Aby byla oprava a instalace srdce zvonu zahájena co nejdříve, je nyní nutné památkáři odsouhlasit navržený způsob a rozsah provedení těchto prací odbornou firmou. Letos poprvé by se tak Augustin mohl rozeznít již v březnu o Zeleném čtvrtku.

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, došlo k uvolnění a následnému vypadnutí dvou ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. Nyní musí památkáři odsouhlasit způsob, jakým bude oprava provedena. „Díky přísnému dodržování bezpečnostních pravidel se při zvonění a následném pádu srdce nikomu nic nestalo. Děláme vše pro to, aby se zvon rozezněl na Zelený čtvrtek 28. března. Dále bude zvonit ve významných dnech, mezi které patří například květnový Den vítězství, říjnový Den vzniku samostatného československého státu nebo Den boje za svobodu, který připadá na 17. listopadu,“ říká náměstkyně odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková. 

Zvonění na tento zvon je výjimečné i v tom, že jej provádí ručně několik zvoníků. Ti hradečtí jsou jediní v České republice, kteří zvoní v dobových kostýmech. V den svátku sv. Augustina 28. srpna dokonce probíhá slavnostní ceremoniál s průvodem hradeckých zvoníků v renesančních kostýmech. Samotné zvonění na tento osm tun vážící zvon trvá deset minut a střídá se u něj hned několik zvoníků. „Při zvonění se střídá u čtyř lan Augustina přibližně osm lidí. Nejtěžší je rozhoupání zvonu a složité je i zastavení zvonění. Řídící zvoník musí chytit srdce zvonu tak, aby nedalo takzvanou slepou ránu,“ vysvětluje náměstkyně Dvořáková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bilavez.cz

Štítky Bílá věž, Augustin, Hradec Králové, zvonění, zvon, ČR

Augustin se na Bílé věži rozezní až o Velikonocích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.