Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový lyžařský areál v Orlickém Záhoří zahájí provoz asi koncem ledna

Nové lyžařské středisko v Orlických horách, Skiareál Orlické Záhoří, zahájí provoz během posledního lednového týdne. Přesný termín skiareál upřesní. Čtyřsedačková lanovka o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách, bude zatím ve zkušebním provozu. Podle skiareálu se jedná o nejdelší lanovku v české části Orlických hor.

"Mezi 20. a 25. lednem by měl začít zkušební provoz lanovky. Informace budeme upřesňovat na webu skiareálu,"  řekl starosta obce Vojtěch Špinler (nezávislí). Provoz areálu bude od 09:00 do 16:00.

Investorem a provozovatelem areálu je společnost Skiareál Orlické Záhoří, ve které má obec 35procentní podíl, o zbytek se dělí soukromé firmy. Celkové náklady, a to včetně pořízení repasované lanovky, elektroinstalace, zasněžování a dalších věcí, jsou podle starosty asi 155 milionů korun. Dotaci obec nezískala, výstavbu střediska řeší úvěrem.

Nové lyžařské středisko v cenách bude kopírovat nedaleký areál v Deštném v Orlických horách. "Permanentka na den v hlavní sezoně pro dospělého bude u nás stát 790 korun, parkování pod sjezdovkou bude zdarma. Předpokládáme, že lanovku budou hodně využívat běžkaři, kteří pod lanovkou zaparkují a nechají se vyvézt na hřeben. Večerní lyžování zatím neplánujeme," řekl Špinler.

Trasa sjezdovky má rozlohu asi šest hektarů a délka je zhruba 1650 metrů. Vznikla na bývalých polích a loukách, jež byly v 50. letech zalesněny. S kácením se začalo v roce 2019.

Lanovka má přepravní kapacitu 1850 cestujících za hodinu. Má 100 sedaček, z nichž polovina bude mít ochrannou bublinu pro cestující. Repasovaná lanovka pochází ze Švýcarska. Do budoucna se plánuje také výstavba depa lanovky. Dolní stanice je v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam také zázemí pro návštěvníky areálu.

Myšlenka na vybudování lyžařského areálu v Orlickém Záhoří je stará více než dvě desetiletí. Výstavbu podle starosty provázela řada komplikací, největší představovaly v letech 2020 a 2021 dopady koronavirové pandemie. Od nového lyžařského areálu si v obci slibují zatraktivnění této poměrně odlehlé části Orlických hor.

Větší lyžařské areály jsou od Záhoří vzdáleny několik kilometrů, nejbližší na české straně jsou skiareály v Deštném v Orlických horách a v Říčkách. Na polské straně je nedaleko lyžařský areál Zieleniec.

V této části Orlických hor na české straně hranice je hlavním nástupním místem na běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem, kudy vede hlavní silnice Deštné - Orlické Záhoři. V zimě parkoviště u Šerlichu nestačí, kolabuje tam doprava. Areál v Orlickém Záhoří s odstavným parkovištěm pod sjezdovkou by tak mohl exponovanému místu u Šerlichu významně odlehčit.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, rekreace, lyžování, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový lyžařský areál v Orlickém Záhoří zahájí provoz asi koncem ledna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.