Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou priority hradeckých zastupitelských klubů do roku 2024?

I v příštím roce bude v Hradci Králové relativně hodně práce s dokončením nebo posunutím rozdělaných projektů. Občané mají nejvíce na očích například rekonstrukci Benešovky, opravu Milety nebo například dopravu. Hradecká Drbna se ptala jednotlivých zastupitelských klubů na jejich priority do roku 2024. O těch si můžete přečíst v textu níže.

Otázka: Jakými prioritami se bude váš zastupitelský klub zabývat v příštím roce? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. 


Pavlína Springerová (HDK)

Naše zastupitelské kluby (HDK a TOP 09, ODS, Piráti, Změna a Zelení) sdílejí společné koaliční cíle pro rok 2024. Mezi hlavní priority patří především: aktualizace studie Velkého náměstí, opakované veřejné projednání územního plánu a vypořádání námitek, příprava projektové dokumentace k Harmonii, realizace psích parků, investiční součinnost při výstavbě křižovatky Mileta a akcí v nejbližším okolí, realizace druhé etapy ZUŠ Střezina, park Pernštejnů v Kuklenách, investice do školské infrastruktury (ZŠ SNP, MŠ Kamarád, ZŠ Malšova Lhota) a realizace adaptačních opatření zaměřených na zeleň ve městě. Dále mezi priority řadíme zavádění systému komunitní energetiky, který umožní sdílení elektrické energie mezi objekty v majetku města.

Jana Šandová (ANO)

Milí hradečtí spoluobčané, blíží se konec roku a i náš politický klub hodnotí svoji práci vykonanou pro naše voliče v roce 2023, mnoho věcí se posunulo kupředu, máme za sebou rok v opozici, pracujeme pilně ve všech komisích a výborech města. Přesto, že jako opozice nemůžeme být hybateli velkých věcí a projektů města, chceme i nadále podporovat vše, co je ve prospěch občanů města a jeho rozvoje, korigovat, kontrolovat koalici a věřit, že Hradec bude lepším městem pro život. Stojíme si za vystavěním parkovacího domu u Fakultní nemocnice, zajištění kvalitní zdravotní péče, dopravní situace ve městě, podporujeme energetické úspory města a jejich dotační programy, s tím souvisí zdravé hospodaření a kontrola rozdělování peněz z městského rozpočtu navzdory vládnímu zdražování. Nezapomněli jsme ani na projekty jako je Velké náměstí, oprava Benešovy třídy a Harmonie. Tyto a další věci preferujeme v roce 2024 řádně projednat, připravit a motivovat obyvatele ke spolupráci a podpoře. Občas slýcháme stížnosti a kritiku, ale není lehké se zavděčit všem, mávnout kouzelnou hůlkou by bylo snazší, avšak věřím, že příští rok se nám vydaří a budeme všichni jistě spokojenější, pokud zapojíme společné síly a trochu více pozitivní nálady.

Ivan Picek (SPD)

V roce 2024 se budeme zabývat především rozpočtem a hospodařením města. Současné vedení města vysloveně mrhá penězi. Pokračuje tradice zbytečně předražených staveb. Poté, co jsme dokončili a zaplatili lávku přes Labe, rýsuje se už na obzoru její nástupce, který se jmenuje MŠ Podzámčí II. Mnoho peněz stojí provoz dceřiných společností, které zřizuje a platí město Hradec Králové. Počet těchto společností se postupně zvyšuje a zvyšuje se také počet zaměstnanců, kteří jsou placeni z rozpočtu města, ať už jsou to přímo zaměstnanci magistrátu nebo pracovníci již zmíněných, mnohdy zbytečných městských organizací, jako je například Technologické centrum.

Budeme také pozorně sledovat vývoj kolem bytového domu Harmonie na Moravském předměstí. Na podzim roku 2022 před volbami do městského zastupitelstva jsme jako jediní upozorňovali na zvýšenou míru zločinnosti a narušování veřejného pořádku v okolí domu Harmonie I. Byli jsme tehdy jediní, kdo se odvážil o tom veřejně mluvit, a byli jsme za to napadání a obviňováni ze šíření strachu a nenávisti. Dnes už se o potížích s obyvateli domu Harmonie píše v novinách a představitelé města veřejně přiznávají to, co jsme my říkali už před rokem. Z našeho okolí víme i o lidech, kteří byli v těch místech dokonce přepadeni a okradeni.

Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec)

Hnutí Rozvíjíme Hradec bude podporovat co nejrychlejší postup při přijetí územního plánu, který je zásadní pro další rozvoj města. Dále budeme maximálně podporovat výstavbu společné budovy farmaceutické a lékařské fakulty Mephared II, výstavby křižovatky Mileta a přípravu velkých dopravních staveb, jako je severní tangenta. Budeme rovněž tlačit na vedení města, aby se postoupilo dopředu s rekonstrukcí Velkého náměstí nebo Benešovi třídy, což se zatím bohužel neděje. Rovněž budeme usilovat o to, aby byly nastaveny podmínky pro spolupráci s developery, které pořád chybí. Intenzivně budeme podporovat výstavbu dostupného bydlení, zejména nájemního a družstevního bydlení, a řešení parkovacích domů v areálu fakultní nemocnice. Pokud se chystá změna parkování, budeme chtít ucelenou a smysluplnou studii, která zohlední možnosti parkování, zlepšení služeb MHD a celkové dopravy ve městě. Rovněž budeme usilovat o to, aby město konečně nechalo postavit sochu JUDr. Františku Ulrichovi. Naším úkolem je rovněž důsledná kontrola vedení města, obzvlášť pokud se jedná o efektivní nakládání s finančními prostředky.

Oldřich Vlasák (ODS)

Prioritami pro klub ODS v zastupitelstvu města budou především:

  • Dokončení územního plánu města Hradce Králové a jeho co nejrychlejší schválení.
  • Aktivní účast na aktualizacích Akčního investičního plánu města s ohledem na kofinancování staveb z krajského a státního rozpočtu se zvláštní podporou staveb pro sport včetně cyklostezek
  • Budeme aktivizovat jednání o rozvoji bytové výstavby v Kuklenách, severní zóně a dalších částech města včetně rozvoje v severním sektoru města kolem letiště v souladu s přijatou strategii AFRA.
  • Budeme pečlivě sledovat výstavbu v lokalitě Mileta, zvláště pak budeme dbát na přípravu výstavby parkovacích domů v této lokalitě, kde doprava v klidu je dlouho neřešeným problémem.
  • Ve spolupráci s krajem budeme podporovat výstavbu strategických dopravních staveb v Hradci Králové a okolí jako je např.: severní tangenta, jižní propojení a zdvojkolejnění železničních tratí včetně dostavby a rekonstrukce hlavního nádraží.
  • Aktivně se budeme účastnit příprav na oslavy 800 let od založení města Hradec Králové.
  • Zaměříme se na přípravu a schválení dopravní strategie dopravy v klidu na celém území našeho města.
  • Chceme být konstruktivním a spolehlivým partnerem celého vedení města, které je založeno na důvěře a partnerském principu.

Jsme připravení flexibilně jednat o změnách, pakliže dojde ke změně podmínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky korida, Hradec Králové, stavba, Harmonie, radnice, doprava, ODS, peníze, Mileto, územní plán, parkovací dům

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou priority hradeckých zastupitelských klubů do roku 2024?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.