Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum Orlických hor v rychnovském zámku bude bez bariér. Vznikne i výtah

Muzeum a galerie Orlických hor (MOH), které sídlí ve druhém patře rychnovského zámku, bude bez bariér. Náklady na úpravy včetně vybudování výtahu jsou téměř pět milionů korun. Hlavním investorem je rodina Kolowratů, které zámek patří. Dotace Královéhradeckého kraje především na nový výtah činí 2,48 milionu korun. Majitelé zámku z vlastních zdrojů investují zhruba stejně, 2,482 milionu korun.

Kraj je zřizovatelem MOH. Stavební práce začnou začátkem roku 2024 a potrvají do konce června.

"Vybudování výtahu bude pro muzeum a jeho návštěvníky znamenat zásadní kvalitativní změnu. V současnosti se do našich prostor ve druhém patře běžně chodí po úzkém točitém schodišti," uvedl ředitel MOH Tomáš Zelenka.

Výtah podle něj pomůže i při provozu instituce. "V hlavních výstavních prostorách a v Orlické galerii, které jsou umístěny na zámku, se každoročně koná více než desítka výstav, což znamená neustálé stěhování sbírkových předmětů. To se díky výtahu značně zjednoduší a zrychlí," uvedl Zelenka.

Výtah do druhého patra s kapacitou až osm lidí vznikne v místě nynějšího betonového točitého schodiště. Součástí projektu je také výstavba bezbariérových toalet v přízemí zámku, nového požárně-bezpečnostního řešení včetně signalizace a elektroinstalace či truhlářské práce. Bezbariérový vstup bude přístupný pro všechny návštěvníky. Do rychnovského zámku zavítá za sezonu okolo 20.000 lidí.

"Vybudování výtahu je zásadní pro zpřístupnění památky a galerie pro všechny zájemce. S obtížnou přístupností svých hlavních a největších prostor se muzeum potýká dlouhodobě. Zajištění bezbariérovosti jeho galerie řeší kraj ve spolupráci nejen s muzeem, ale hlavně s majiteli zámku jako realizátory potřebné investice," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

"Jen málo kulturních památek v ČR má vyřešený bezbariérový přístup. O to víc nás těší, že rychnovský zámek po dokončení víceleté revitalizace ukáže krásy prohlídkových okruhů i návštěvníkům, kteří nás doposud nemohli navštívit z důvodu omezeného přístupu," řekl majitel zámku Jan Kolowrat Krakowský.

Rychnovský zámek je považován za jeden z největších barokních komplexů východních Čech. Ve druhé polovině 17. století ho dal vystavět František Karel I. Libštejnský hrabě z Kolowrat. V areálu zámku má výstavní prostory a expozici MOH. Galerie dokumentuje české výtvarné umění od přelomu 19. a 20. století do současnosti se zaměřením na díla, která místem vzniku, námětem nebo osobou autora mají vztah k Orlickým horám a Podorlicku.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Orlických hor v rychnovském zámku bude bez bariér. Vznikne i výtah  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.