Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pozemky v Kvasinách spojené se zkrachovalou Growing Way jdou do dražby

Soubor stavebních pozemků připravených k výstavbě deseti rodinných domů a soubor zemědělských ploch v Kvasinách na Rychnovsku, které patří Ondřeji Janatovi obviněnému z podvodu v kauze Growing Way, jdou do dražby. Na konci ledna je bude dražit brněnská společnost Gaute, která o tom informovala v tiskové zprávě. Growing Way podle policie připravila 4000 lidí celkem o 1,5 miliardy korun.

Obě veřejné dražby, jejichž výtěžek bude sloužit k uspokojení věřitelů, se uskuteční v poslední lednový den na aukčním webu Gaute. Soubor stavebních pozemků o rozloze 13 000 čtverečních metrů jde do dražby s vyvolávací cenou 21 390 000 korun, soubor zemědělských pozemků o rozloze 32.000 čtverečních metrů má vyvolávací cenu 1 960 000 korun.

"Vyvolávací ceny byly stanoveny ve výši cen určených znaleckým posudkem. Veřejná dražba je jednou z možností, jak lze zpeněžit majetkovou podstatu. Rozhodnutí o prodeji pozemků touto formou bylo učiněno v souladu s platnými právními předpisy na základě rozhodnutí insolvenčního správce a věřitelů. Cílem je zabezpečit férový a transparentní prodej a co nejvíce uspokojit věřitele," uvedl za Gaute Petr Stejskal.

Prodávané pozemky nepatří přímo do majetku Growing Way, ale jiné společnosti jejího majitele Janata Property Investment Group. Ta si v roce 2021 půjčila od Growing Way 12,5 milionu korun na nákup pozemků, které připravila na výstavbu rodinných domů a od zájemců o parcely vybrala rezervační zálohy. V lednu 2022 zajistila parcely policie, letos na sebe Janata Property Investment Group podala insolvenční návrh.

Growing Way fungovala podle detektivů na základě takzvaného Ponziho schématu, nazývaného také letadlo či pyramida, kdy lidé svěřují peníze investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení, ale provozovatel fondu si peníze nechává pro svou potřebu. Vyplácí z nich jen část některým investorům jako údajný zisk za účelem nalákání dalších klientů. Když už ve fondu nezbudou žádné peníze, investiční firma zkrachuje. Janata v médiích popřel, že by šlo o Ponziho schéma.

V případu figuruje přes 4000 drobných investorů, policisté obvinili v září 2021 jednatele společnosti Ondřeje Janatu z podvodu, hrozí mu až desetileté vězení. Growing Way poslal Městský soud v Praze do konkurzu v prosinci 2021.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto succo | Pixabay

Štítky Growing Way, dražba, pozemek, Kvasiny, peníze, okres Rychnov nad Kněžnou

Pozemky v Kvasinách spojené se zkrachovalou Growing Way jdou do dražby  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.