Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dvůr Králové o další dotaci na revitalizaci Mayerovy továrny žádat nebude

Dvůr Králové nad Labem se dostal do nepříjemné situace, když letos v říjnu nezískal dotaci na revitalizaci staré Mayerovy továrny. Zastupitelstvo má totiž obavy, že by město nedokázalo dodržet podmínky čerpání financí.

„Přestože byli zastupitelé následně ujištěni, že projekt, který zpracovala architektonická kancelář Grimm Architekti Žďár nad Sázavou, nyní splňuje podmínky nové výzvy, které byly upraveny na základě usnesení vlády, nakonec rozhodli, že město novou žádost nepodá,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková

Zastupitelstvo tak rozhodlo na základě obavy, že by město nedokázalo dodržet stanovený termín. Hotovo by totiž muselo být do roku 2025. 

První žádost město podalo v dubnu. Od státu chtělo celkem 371 milionů korun. Státní fond podpory investic ale žádost města zamítl pro nesplnění podmínek. Šlo o to, že nová stavba přesahovala půdorys původního objektu o více než povolených pět procent plochy.  

Továrnu město hodlá přebudovat podle návrhu ateliéru Grimm Architekti, který zvítězil v architektonické soutěži. Projekční práce by měly město přijít na 31 milionů korun. Na stavbu má radnice stavební povolení. 

Areál bývalé Mayerovy továrny na náměstí Republiky v centru města má rozlohu 5500 metrů čtverečních a tvoří jej několik objektů. Radnice továrnu koupila v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně. 

Ačkoliv nyní nad rekonstrukcí areálu leží otazník, město má podanou žádost o dotaci na odstranění ekologické zátěže. Má jít o 109 milionů korun. 

Nezískání dotace láme vaz místostarostovi  

Nezískání dotace na rekonstrukci Mayerovy továrny ve Dvoře Králové je jedním z hlavních argumentů opozice pro odvolání současného místostarosty Jana Helbicha. Právě on měl žádost o dotaci na starosti. V návrhu na Helbichovo odvolání opozice uvedla, že město hromadí projekty, přičemž u většiny záměrů nemá stanovený čas realizace a často pro ně nemá zajištěné financování. 

"Situaci vnímám jako projev netrpělivosti, nicméně respektuji právo zastupitelů na svolání mimořádného zastupitelstva a vyjádření jejich názoru, ať už je jakýkoliv," uvedl Helbich ve vyjádření.  

Veškeré dosud učiněné kroky v projektu obnovy Mayerovy továrny byly podle něj provedeny v návaznosti na rozhodnutí rady nebo zastupitelstva a v souladu s platnou strategií rozvoje města. 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Štítky továrna, dotace, Dvůr Králové nad Labem, revitalizace, projekt, Žďár nad Sázavou

Dvůr Králové o další dotaci na revitalizaci Mayerovy továrny žádat nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.