Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede Hamleta v hlavní roli s Vojtěchem Říhou

Hradecké Klicperovo divadlo nachystalo na dnešní večer letošní čtvrtou premiéru. Tou je inscenace Hamlet v režii uměleckého šéfa Pavla Kheka. Diváci ji uvidí na Hlavní scéně.  

Klicperovo divadlo patří mezi pět českých divadel, která se v letošní sezóně rozhodla Hamleta nazkoušet. Dále se jedná o Městské divadlo Brno, Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, Národní divadlo Praha a Národní divadlo Brno. Hamlet byl několikrát i zfilmován. 

Režisér inscenuje svoje shakespearovské tituly v překladu Martina Hilského, s nímž ho pojí mnohaleté přátelství i opakované divadelní spolupráce. K novince režisér říká: „Rozhodli jsme se pro komornější obsazení, protože jsme chtěli hru zaměřit na Hamletovu osobnost a jeho rodinu. Politický aspekt hry jsme mírně upozadili, jelikož pro nás byl důležitý mladý člověk, který je zmaten ve světě a oporu nenachází ani v rodině. Zároveň je podle mě Hamlet skutečně nejlepší hra, která kdy byla napsána. Neztrácí na své aktuálnosti, protože do sebe vždycky nějakým způsobem nasákne dobu, ve které daná inscenace vzniká," uvedl režisér Pavel Khek. 

„Pro mě je to hra o paměti a o tom, jak nám může modulovat realitu. Na jejím počátku je zločin, který se stal ještě před první stránkou. Je to svým způsobem detektivka, jež se snaží odhalit vraha.  Odehrává se sice v nejvyšších patrech dánské královské rodiny, ale postavy mají zcela obyčejné city a emoce. Hamlet řeší svůj vztah s rodiči, přátelské a milostné vztahy, a snaží se vyznat v komplikovaném světě, který je často náročným místem k žití, a to známe moc dobře všichni," řekla dramaturgyně Lenka Smrčková.

V hlavní roli Hamleta se objeví Vojtěch Říha. „Baví mě, že jsme Hamleta pojali hodně jako rodinné drama, kde se řeší primárně vztahy. Pavel Khek je náročný režisér, ale práce mě s ním velmi baví, protože má jasnou představu, kudy chce příběh vést. Kromě činohry se diváci mohou těšit i na prvky fyzického divadla a na šerm," řekl představitel hlavní role Vojtěch Říha.

Do inscenačního týmu režisér Pavel Khek přizval svoje spolupracovníky z úspěšné Prašiny: hudebního skladatele Ivana Achera a výtvarníka Jozefa Huga Čačka. Kromě nich na inscenaci pracovala i dramaturgyně Lenka Smrčková. Do svého týmu nově režisér přibral i choreografku Ivanu Hannichovou, choreografa bojových scén a šermu Petra Nůska a hlasovou poradkyni Evu Spoustovou. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky divadlo, Khek, Říha, Hamlet, Klicperovo divadlo, premiéra, ČR

Klicperovo divadlo uvede Hamleta v hlavní roli s Vojtěchem Říhou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.