Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oprava Červeného mostu v Babiččině údolí je hotová. Veřejnosti se otevře v lednu

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dokončil rekonstrukci památkově chráněného dřevěného Červeného mostu v Babiččině údolí u Ratibořic na Náchodsku. V lednu by měl být most zkolaudován a pak se otevře pro veřejnost. Zatím jsou na mostě zábrany. Rekonstrukce přišla na 11 milionů korun.

Most přes řeku Úpu, který nese jméno podle červeného nátěru, byl v havarijním stavu. Podnik jako jeho vlastník proto rozhodl o rozebrání mostu a opětovném postavení z nových trámů. Rekonstrukci mostu lesníci konzultovali s Národním památkovým ústavem v Josefově. Podmínkou bylo využití dřevěného masivu a naprosto stejná podoba mostu.

Trámový most pochází z konce 19. století a stojí nedaleko zříceniny hradu Rýzmburk. Vedou přes něj značené turistické trasy, naučná stezka a cyklostezka. Je frekventovaným místem pro přechod Úpy v Babiččině údolí. Motorovým vozidlům je vjezd na most zakázán.

Práce na rekonstrukci mostu začaly letos těžbou stromů v lesích u Babiččina údolí. Na stavbu přišlo přes 20 modřínů a několik dubů. Trámy na most dělníci instalovali již nabarvené na červeno. Stavbaři také opravili kamenné podpěry konstrukce i středový pilíř mostu.

Od poloviny roku 2021 bylo kvůli špatnému stavu stavby na mostě zúžení, lidé mohli po mostě chodit jen v jeho střední části. Předtím byl most kvůli hnilobou napadenému zábradlí půl roku uzavřený. Již v té době Lesy ČR chystaly projekt kompletní rekonstrukce mostu.

V Babiččině údolí již Lesy ČR v letech 2017 a 2018 na řece Úpě opravily Bílý most. Most po opravě za 11 milionů korun má vyšší nosnost, takže po něm přejedou i hasiči či kamiony se dřevem. Běžná motorová doprava má na most vjezd zakázaný. Konstrukci mostu tvoří železobetonové nosníky, dřevěnou mostovku nahradila železobetonová deska s asfaltovou vozovkou. Most lemuje na bílo natřené smrkové zábradlí.

Oblast Babiččina údolí mají turisté v oblibě, každoročně ji navštíví desetitisíce lidí. Vedle Starého bělidla, mlýna a mandlu turisté navštěvují i zámek v Ratibořicích s přilehlým parkem. Do Ratibořic a na Staré bělidlo zasadila děj své knihy Babička spisovatelka Božena Němcová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Boris7 | Wikipedia

Štítky ČR, památky, lesy, stavby, most, Lesy ČR, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Červeného mostu v Babiččině údolí je hotová. Veřejnosti se otevře v lednu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.