Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Někdo postřelil v Krkonoších vlka, veterináři museli krvácející zvíře utratit

V Krkonoších zemřel vlk, kterého někdo postřelil. Podle správců krkonošského národního parku šlo o zvíře s GPS obojkem, který umožňuje detailní sledování jeho prostorové aktivity.

Na sledování jejich návratu do krkonošské přírody správci našich nejvyšších hor spolupracují s Mendelovou univerzitou v Brně. Ta se v rámci mezinárodního projektu LIFE WILD WOLF snaží porozumět interakcím lidí a vlků v evropské krajině.

Před necelými třemi týdny se po velkém úsilí podařilo jednoho z krkonošských vlků vybavit GPS obojkem, který umožňuje detailní sledování jeho prostorové aktivity. Po dvou týdnech sledování však data přicházející více než 24 hodin z jednoho místa vzbudila podezření, že něco není v pořádku. Tým MENDELU společně s pracovníky Správy KRNAP následně nalezl postřeleného vlka na hranici národního parku a jeho ochranného pásma mezi obcemi Černý Důl a Lánov.

Vlk v extrémních podmínkách krvácel přes 36 hodin následkem fatálního zranění způsobeného střelnou zbraní, neslučitelného s jeho dalším životem. Správa KRNAP po konzultaci s veterinářem, zoologem a Agenturou ochrany přírody a krajiny rozhodla smrtelně raněné zvíře utratit a ukončit tím jeho trápení.

Nelegální odstřel vlků je stále jedním z hlavních problémů jejich spolužití v naší krajině. Postřelený jedinec se na území KRNAP vyskytoval pravidelně od března 2023. Návrat vlků do Krkonoš a jejich možný stálý výskyt představoval novou šanci pro nastolení rovnováhy zdejších ekosystémů po 200 letech od jejich vyhubení. Bohužel se ukazuje, že jeho role vrcholového predátora a přirozeného regulátora početnosti zvěře stále není pochopena, či alespoň tolerována, a to ani na území našeho nejstaršího národního parku. Tedy území, které je dle zákona o ochraně přírody a krajiny určeno především k zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice, a má tedy poskytnout nerušený životní prostor mimo jiné i velkým šelmám, jakým je rys či vlk,“ říká zooložka Správy KRNAP Karolina Mikslová.

Nešťastný osud krkonošského vlka je zároveň i obrovskou ztrátou pro jedinečný výzkum, který měl přispět k bezkonfliktnímu soužití vlků po celé Evropě. Mimo jiné měla být testována reakce telemetricky sledovaných vlků na různé typy preventivních opatření sloužících k zabezpečení stád ovcí a koz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa KRNAP

Štítky vlk, Hradec Králové, Správa KRNAP, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdo postřelil v Krkonoších vlka, veterináři museli krvácející zvíře utratit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.