Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji budou adventní akce ve městech, v zoo i horských obcích

Adventní období v Královéhradeckém kraji připomenou desítky akcí, nejčastěji rozsvěcování vánočních stromů na náměstích, řemeslné trhy či koncerty. Budou nejen ve velkých městech, ale i na zámcích či v horských obcích. Hned několik větších akcí chystají ve stotisícovém Hradci Králové.

Od pátku 8. prosince budou v historickém centru Hradce Králové na Velkém náměstí Vánoční trhy včetně doprovodného programu v podobě koncertů a dalších vystoupení. Akce potrvá do pátku 22. prosince, více informací je na www.vanocevhradci.cz. Rozsvícení vánočního stromu na Velkém náměstí je naplánováno na 3. prosince od 16:00, součástí akce bude kulturní program.

Další větší akcí v Hradci Králové bude od 1. do 3. prosince 34. ročník Muzejního adventního trhu, který bude u secesní budovy muzea na Eliščině nábřeží.

K nejnavštěvovanějším akcím v předvánočním období v kraji patří také celodenní Vánoční trhy v Kuksu na Trutnovsku. Letos připadnou na dva prosincové víkendy, 18. a 19. listopadu a 25. a 26. listopadu. Pořadatelem je České farmaceutické muzeum, trhy se konají v barokním areálu hospitalu a v jeho okolí. O těchto víkendech budou v železniční stanici Kuks zastavovat také rychlíky, uvedli pořadatelé.

Předvánoční program připravují také další státní památky v kraji. Například akce Vánoce na Hrádku bude od 2. do 17. prosince na státním zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku, nabídne vánočně vyzdobené interiéry i možnost seznámit se s historií Vánoc, jejich zvyky a tradicemi. Ve dnech 4. až 8. prosince a 11. až 15. prosince bude otevřeno pouze pro předem ohlášené skupiny, výjimkou bude každý všední den ve 12:00 a 14:00, kdy se uskuteční dvě prohlídky pro veřejnost. Tři pátky 1., 8. a 15. prosince zámek láká na atmosféru noční vyzdobené expozice osvětlené svíčkami, prohlídky budou od 17:00 do 21:00, rezervace je nutná, uvedli zástupci zámku na webu.

Adventní trh připravují na neděli 17. prosince také v broumovském klášteře. Nebude chybět nabídka regionálních produktů i doprovodný program. Během trhu bude možné navštívit prohlídkový okruh broumovského kláštera, uvedli na webu.

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem začne předvánoční program v sobotu 2. prosince akcí nazvanou Advent v safari parku. Ve dvorské zoo propojí africkou exotiku s českými tradicemi. "Znovu se rozzáří i netradiční vánoční baobab," uvedli pořadatelé na webu. Program Vánoční zoo, který tradičně večerní areál rozsvítí statisíci světel a světelných soch zvířat, bude pokračovat i v dalších dnech, od 16. prosince do 1. ledna 2024 bude areál safari parku otevřený do 18:00.

Advent si připomínají každoročně i v malých horských obcích. Například v Orlickém Záhoří v Orlických horách mají v plánu Adventní koncert a rozsvícení vánočního stromu a betléma v sobotu 2. prosince. V nedalekém Neratově, horské osadě známé aktivitami místního stejnojmenného sdružení, chystají na sobotu 25. listopadu akci nazvanou Vánoční tvoření, kde si zájemci mohou vyrobit vánoční dekorace.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, zábava, advent, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji budou adventní akce ve městech, v zoo i horských obcích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.