Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Řada měst v Královéhradeckém kraji zdražuje poplatky za odpady. Někde si lidé připlatí až o polovinu

Řada měst v Královéhradeckém kraji už zveřejnila nové ceníky místních poplatků. Za odpady si budou muset lidé připlatit hned na několika místech. Některé radnice zůstávají na stejné výši nebo zdražují jen minimálně, jinde cena vyskočí o zhruba polovinu.

Pravděpodobně s největším zdražením musí lidé počítat v Náchodě a také Hořicích. Na Jičínsku se poplatek za svoz odpadu zvýší o 50 procent na 900 korun za rok. Podle radnice je třeba, aby se místní obyvatelé podíleli na nákladech za likvidaci odpadů.   

„Teď občané platí likvidaci odpadů z třetiny. Myslíme si, že to není správné. Náklady na likvidaci odpadů rostou, zvyšuje se poplatek za uložení odpadu na skládku," uvedl ve svém prohlášení místostarosta Pavel Bičiště (Hořičtí patrioti). 

Větší zdražení dolehne na rodiny s dětmi, protože sazba pro děti do 15 let věku se zvedne o 60 procent na 480 korun za rok z nynějších 300 korun. Nově od poplatku nebudou osvobozeni lidé, kteří mají místo pobytu hlášené na městském úřadě. Celkem jde asi o 280 lidí, z nichž je přes 240 dospělých. 

Podobné zdražení čeká i obyvatele v Náchodě. Řada obyvatelů musí počítat s dvojnásobnou částkou, která bude od února příštího roku dělat 900 korun. Do současné doby to bylo 450 korun na rok v případě, že odpady zaplatili včas. V opačném případě bylo třeba zaplatit 900 korun.  

Poplatek za odpad se v praxi už deset let nezměnil. „Zcela jinak je tomu však v případě nákladů na jeho svoz, kde pro příklad v roce 2022 doplácelo město více než 15 mil. Kč a tato částka od roku 2014 narostla ze čtyř milionů korun o stovky procent," vysvětluje v tiskové zprávě místostarosta Milan Vik (PaN).  

Základní sazba poplatku zůstane pro rok 2024 beze změny, tedy 900 korun na osobu se splatností do 30. října. Nově budou moci slevy využít pouze občané Náchoda starší 60 let, kteří budou povinni uhradit. Poplatek ve výši 650 Kč. Osvobozené od poplatku budou jako doposud děti narozené v průběhu kalendářního roku. 

Hradec Králové zdražil o dvě stovky  

Hradec Králové se rozhodl, že obyvatelům navýší poplatky za odpady. Podle radnice je třeba ke zdražení přistoupit kvůli zvyšování kvality služeb i inflaci. Nově budou lidé platit 800 korun na rok. Senioři i děti zaplatí polovinu.  

Podle náměstka primátorky Miroslava Hlouška (ODS) Hradec Králové doplácí za likvidaci odpadků stále více peněz. V současné době to dělá 35 milionů korun. Za poslední čtyři roky se zvedla o deset milionů. „Po čtyřech letech proto navrhujeme poplatek za odpady zvýšit na průměrnou částku napříč celou republikou,“ uvádí náměstek v tiskové zprávě. I přes navýšení poplatku bude muset radnice ročně zaplatit zhruba 20 milionů korun.   

Naopak Jičín se rozhodl ceny zachovat. Lidé budou platit stále stejně za odpady i poplatky ze psů nebo ubytovacích zařízení. V případě odpadů jde o částku 612 korun na osobu a rok. 

„Dílčí změna se týká pouze vyhlášky o poplatku za užívání veřejného prostranství. Navržený text vyhlášky nově uvádí, že nádvoří Valdštejnského zámku a zámecká zahrada jsou vyjmuty z veřejných prostranství podléhajících zpoplatnění. Město pro ně má stanovena samostatná pravidla užívání," uvedl na tiskové konferenci mluvčí radnice Jan Jireš

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto christels | Pixabay

Štítky odpad, poplatek, Královéhradecký kraj, radnice, Náchod, Hradec Králové, okres Jičín, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Poděkujte žido-gryndýlistickým zrůdám z bruselu,ty za to můžou!!!!!!

Pondělí, 20. listopadu 2023, 07:09Odpovědět

Řada měst v Královéhradeckém kraji zdražuje poplatky za odpady. Někde si lidé připlatí až o polovinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.