Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jičín bude pozemky pro rodinné domy v lokalitě kasáren prodávat v aukci

Město Jičín bude pozemky pro výstavbu rodinných domů v atraktivní lokalitě bývalých kasáren prodávat lidem v elektronické aukci. Dražbu by radnice mohla uspořádat ve druhé polovině roku 2024 nebo začátkem roku 2025. O způsobu prodeje pozemků pro bytové domy developerům či stavebním firmám radnice teprve rozhodne. V oblasti by mělo vzniknout zhruba 200 bytů, z toho asi čtvrtina v rodinných domech.

Desetihektarový areál bývalých kasáren leží nedaleko centra města podél známé Valdštejnské lipové aleje. Město v něm od loňského března staví inženýrské sítě, cesty a další infrastrukturu. Nákladem 231 milionů korun jde o největší investici v novodobé historii šestnáctitisícového města. Infrastruktura by měla být hotová do konce srpna 2025.

Základním principem pro prodej pozemků pro rodinné domy bude to, že jedna fyzická osoba bude moci získat jeden pozemek. Pozemky nepůjde scelovat. Město také stanoví termíny, do kdy bude muset stavebník se stavbou začít a do kdy bude muset dům dokončit. Kupci budou cenu platit postupně.

V areálu by mělo vyrůst 52 rodinných domků. V sedmi bytových dvojdomech by mělo vzniknout přibližně 140 bytů. Prodej pozemků developerům či firmám by se měl odehrát ve stejné době jako fyzickým osobám. Město se podle starosty zabývá i možností, že by radnice mohla od developerů několik bytů získat výměnou za nižší cenu pozemků.

Jaká by mohla být prodejní cena pozemků, město podle starosty nyní nedokáže odhadnout. Vedení radnice však předpokládá, že výnos z prodeje pozemků by měl z většiny zaplatit úvěr 180 milionů korun, který si Jičín na stavbu infrastruktury vzal. Úvěr město začne splácet v září 2025, poslední splátka je plánována na rok 2037.

Stavba infrastruktury se netýká jen sítí pro rodinné a bytové domy. Zahrnuje také infrastrukturu a opravy ulic v širší lokalitě i pro čtvrtě Soudná a Sedličky. V lokalitě kasáren by město také mělo postavit mateřskou školu. Uprostřed čtvrti má být malé náměstí, místo získá novou zeleň a herní prvky pro děti.

Rozsáhlý armádní areál město získalo mezi lety 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Zachovalo z něj jen dvě kasárenské budovy nejblíže centru města, které v roce 2021 koupila společnost SeneCura pro výstavbu domova seniorů. Kvůli problémům se stavební firmou projekt SeneCury od loňského podzimu nepokračuje.

Původně měli kasárenský areál přebudovat výhradně soukromí investoři. Ani jeden ze dvou pokusů předat lokalitu soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivního místa bude pokračovat samo.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město JIčín

Štítky ČR, správa, stavby, byty, reality, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín bude pozemky pro rodinné domy v lokalitě kasáren prodávat v aukci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.