Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Vrchlabí dnes zahajuje provoz nové návštěvnické centrum Správy KRNAP

Nové Návštěvnické centrum Správy KRNAP – Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí na Trutnovsku dnes zahajuje běžný provoz. Základní vstupné je 200 korun, snížené 100 korun a rodinné vstupné 400 korun.

Nové expozice návštěvnického centra mají za cíl moderními prostředky představit příběh Krkonoš včetně důvodů vzniku KRNAP, uvedli zástupci národního parku.

Nové expozice jsou téměř na 3000 metrech čtverečních v suterénu, v přízemí a v patře budovy. Nahrazují původní expozice Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí Kámen a život a Lidé a hory otevřené v roce 1984 a 1995. Návštěvníci mohou vidět i akvária s živými rybami či štoly historického dolu. Dozvědí se i to, jak byly Krkonoše ovlivňované lidmi a naopak. Seznámí se s historií Krkonoš od vzniku prvních hornin po současnost. "V dalších částech je čekají expozice o krkonošské tundře, o kolonizaci, o Sněžce, ale i o válce a vysídlení," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Expozice podle něj nabízí ucelený příběh Krkonoš. "Expozice mají ambici a cíl moderními prostředky prezentovat a interpretovat příběh krkonošské přírody a jejího soužití s člověkem, včetně důvodů vzniku a historie existence KRNAP," řekl Drahný.

Ode dneška je k vidění také dočasná výstava výtvarníků Adrieny Šimotové a Miloše Šejna. "Ten je mimo jiné autorem básnických textů, kterými jsou polepené skleněné plochy vstupu do Muzea Krkonoš. Výstava bude mít oficiální vernisáž 16. listopadu," uvedl Drahný.

Otevření centra je jednou z hlavních událostí roku, v němž KRNAP slaví 60 let od svého založení. Celkové náklady dosáhly 340 milionů korun a byly složeny ze zdrojů Fondů EU a spolufinancovány z rozpočtu Správy KRNAP. Stavební práce vyšly zhruba na 140 milionů korun, expozice na 200 milionů, uvedli představitelé národního parku.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí vzniklo před 140 lety z iniciativy Rakouského krkonošského spolku. Od roku 1966 je pod Správu KRNAP.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, správa, muzea, rezervace, příroda, turistika, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vrchlabí dnes zahajuje provoz nové návštěvnické centrum Správy KRNAP  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.