Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radnice v Peci pod Sněžkou chce získat budovu pošty u autobusového nádraží

Radnice v Peci pod Sněžkou chce odkoupit objekt pošty u autobusového nádraží. Cílem je zachovat poštovní služby, rozšířit bytový fond a vybudovat zázemí pro cestující a návštěvníky střediska. Budovu pošty by město chtělo mít ve svém majetku na jaře příštího roku, řekla dnes ČTK starostka Ilona Karlíková (SNK Velká Úpa – Pec). Objekt patří České poště (ČP), vznikl v roce 1911.

"Zpracovává se odhad ceny objektu," řekla starostka Ilona Karlíková (SNK Velká Úpa – Pec). Budova prošla před 20 lety rekonstrukcí, kdy byla také rozšířena.

Pobočka České pošty v Peci pod Sněžkou by měla přejít do programu Pošta Partner, kdy pobočku neprovozuje sama Česká pošta. "Poštovní úředníci na pobočce přejdou pod nás, budou našimi zaměstnanci. Nebude se to ale týkat doručovací služby, kterou si bude nadále zajišťovat Česká pošta. Pro zákazníky se tak v podstatě nic nezmění," řekla starostka.

Než město a ČP dohodnou všechny majetkové záležitosti kolem pobočky a převod do programu Pošta Partner, bude pobočka fungovat jako dosud pod správou ČP.

V patře objektu jsou také dva byty, o které má město zájem. V Peci obecní byty podle starostky totiž zoufale chybí. "Rozvoj obecního bydlení je pro nás jednou z priorit, jen tak udržíme ve městě profese, které potřebujeme," řekla Karlíková.

Objekt by měl být více navázán na autobusové nádraží. V přízemní budovy jsou v plánu například veřejné toalety, čekárna nebo úschovna zavazadel.

Radnice si zadala zpracování studie, jak zanedbané prostranství s autobusovým nádražím zkulturnit. Představa města je taková, že linkové autobusy by tam nadále pouze zajížděly a měly tam zastávky. "Na budově pošty by měla být elektronická úřední tabule nejen s informacemi z města, ale i informacemi pro cestující a návštěvníky. Počítáme také s novou venkovní čekárnou, ve stejné podobě by měly do budoucna vzniknout také čekárny v městské části Velká Úpa. Chtěli bychom začít upravovat prostranství příští rok," řekla Karlíková.

Vedení horského střediska usiluje o zlepšení dopravní situace v centru města a úprava autobusového nádraží do koncepce dopravy zapadá. Otevření parkovacího domu před třemi lety sice umožnilo odklonit z centra většinu aut jednodenních návštěvníků, ale nevyřešilo navazující možnosti dopravy návštěvníků po středisku. Jednou z podmínek pro uklidnění dopravy je podle starostky zřízení obdoby MHD, která by motoristům nabídla alternativu. V létě radnice spustila pilotní projekt bezplatné autobusové přepravy návštěvníků. Autobus jezdil mezi Velkou Úpou a Pecí se zastávkou u parkovacího domu. "Autobusové nádraží už nyní je přirozeným centrem střediska, kde se otočí nejvíce lidí. V budoucnu by se tam mohla křížit regionální i městská hromadná doprava," dodala starostka.

V posledních měsících ČP prodává nemovitosti po celém Češku, důvodem je snaha o stabilizaci hospodaření podniku před jeho transformací.

ku kš

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, správa, pošta, automobilová, stavby, rekreace, Pec p.S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Tohle si musí lidé ohlídat. V Praze se mafie pokusila budovy ,,prodat v aukci"a město do ní nepustit. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Sobota, 28. října 2023, 20:40Odpovědět

Radnice v Peci pod Sněžkou chce získat budovu pošty u autobusového nádraží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.