Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecký kraj plánuje ve Vrchlabí domov pro seniory za 365 milionů korun

Ve Vrchlabí na Trutnovsku vznikne krajský domov pro seniory za 365 milionů korun. Královéhradecký kraj chce do financování zapojit státní dotace. Stavební práce by mohly začít během příštího roku a hotovo by mohlo být v roce 2025. Příslib financování z rozpočtu Královéhradeckého kraje dnes schválili krajští zastupitelé.

Kraj plánuje ve Vrchlabí výstavbu domova se zvláštním režimem. "Jde o novostavbu vedle našeho domova pro seniory. Mělo by vzniknout specializované zařízení pro klienty zejména s psychiatrickým onemocněním od věkové kategorie 55+. Takové zařízení v kraji nemáme a poptávka po lůžkách tohoto charakteru je velká," řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Krajská příspěvková organizace Domov pro seniory Vrchlabí provozuje ve Vrchlabí domov pro seniory a domov se zvláštním režimem pro seniory s demencí. Nyní chce zvýšit standard poskytované péče výstavbou nové budovy pro domov se zvláštním režimem, který bude mít kapacitu 34 lůžek. Projekt má hotovou projektovou dokumentaci pro provádění stavby a pravomocné stavební povolení.

"Na základě projektové dokumentace se cena za stavební práce a vybavení odhaduje na 365 milionů korun. Kraj proto plánuje využít pro financování dotační program ministerstva práce a sociálních věcí vyhlášený v červnu tohoto roku na modernizaci a rozvoj sociální péče,"  řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Předpokládaná výše státního příspěvku je 80 milionů korun, samotnou realizaci projektu a jeho financování kraj plánuje v letech 2024 a 2025.

Projekt nového domova pro seniory ve Vrchlabí zapadá do dlouhodobé koncepce kraje na zvýšení kapacity těchto sociálních služeb. Královéhradecký kraj letos například dokončil projekt domova pro seniory v Žacléři na Trutnovsku. Zařízení je součástí nové krajské organizace Rýchorské domovy sociální péče a poskytne 42 trvalých lůžek a deset míst odlehčovací služby. Domov zahájil provoz začátkem října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Sobotka

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj plánuje ve Vrchlabí domov pro seniory za 365 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.