Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zástupci Greenpeace před sídlem Lesů ČR protestovali proti kácení starých lesů

Sedm zástupců organizace Greenpeace dnes dopoledne před sídlem státního podniku Lesy České republiky (LČR) protestovalo proti kácení stromů ve starých lesích. Na happening přivezli také makety pařezů a kříže se jmény kácených starých lesů. Obdobný happening Greenpeace uspořádala letos v květnu před sídlem ministerstva zemědělství v Praze, krátce po spuštění své kampaně Nekácejte.cz. Lesy ČR dnes uvedly, že dbají ochrany lesa, hospodaří v souladu se zákonem a řídí se schválenými lesními hospodářskými plány. Podnik se s ekology dohodl na společné odborné diskusi.

Na hlavním transparentu Greenpeace před vchodem do budovy ředitelství podniku stálo "Lesy ČR zabíjejí staré lesy". Happening se obešel bez incidentů. Policie měla na místě dvě hlídky.

Greenpeace zejména vadí kácení v biologicky cenné lokalitě Východní Krušnohoří v okolí Litvínova a Telnice a pokračování v těžbě ve Ždánickém lese na jihu Moravy. "V obou případech jde o staré cenné lesy, které překypují biodiverzitou a vyskytují se v nich chráněné a ohrožené druhy rostlin a živočichů. Pokračující kácení může tyto lesní porosty výrazně poškodit," uvedla Greenpeace.

Lesy ČR uvedly, že ve Východním Krušnohoří vytipovali 250 hektarů porostu, které zůstanou zcela bez zásahu člověka. Do roku 2025 podnik hodlá v celé zemi označit 40.000 starých odumírajících takzvaných biotopových stromů, aby byl v lesích zachován prostor pro hmyz, houby a další mikroorganismy. "Cílem je chránit a podpořit biologickou rozmanitost porostů starších 120 let," uvedl podnik.

Organizace Greenpeace tento záměr podniku považuje za nedostatečný. "Požadavkem naší kampaně je chránit lesy starší 120 let vlastněné státem. Těch je 4,5 procenta všech lesů a většinu z nich spravují Lesy ČR. Vzhledem k tomu, že se Lesy ČR celkem starají o 1,2 milionu hektarů lesa, jedná se pro ně o snadno splnitelné požadavky," uvedla vedoucí kampaně Nikol Krejčová.

"Těžbami takzvaných starých stromů podporujeme novou generaci lesa, která poroste v měnících se klimatických podmínkách a bude těmto podmínkám lépe přizpůsobena. Námi zvolenou ochranu lesa pokládáme za dostatečnou," řekl mluvčí podniku Přemysl Šrámek. O staré lesy podle podniku republika nepřichází, protože průběžně dorůstají a nahrazují je stárnoucí mladší stromy. "Skutečně cenné lesní porosty rostou obvykle v chráněných územích a hospodaření v nich se tomu přizpůsobuje," uvedl Šrámek.

Státní podnik dnes zástupcům Greenpeace nabídl k problému společnou odbornou diskusi. Jednání by se mohlo odehrát v listopadu. Představitelé Greenpeace nabídku přijali.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, lesy, Greenpeace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci Greenpeace před sídlem Lesů ČR protestovali proti kácení starých lesů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.