Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Koncertní hala Filharmonie v Hradci Králové ponese název po operní pěvkyni Soně Červené

Sál Soni Červené, tak se bude od roku 2025 jmenovat hlavní koncertní hala Filharmonie Hradec Králové na Eliščině nábřeží. V prostorách Filharmonie Hradec Králové také vzniká prostor pro historické nástroje z dílny továrníků Červených, které pěvkyně hradeckému orchestru věnovala.

„Už v minulosti uvažovalo vedení Filharmonie v čele s bývalým ředitelem Václavem Dernerem o pojmenování sálu právě po Soně Červené. My s tímto návrhem souzníme, a proto chceme jeho myšlenku dotáhnout. Přidáváme se tímto k uctění památky paní Červené a plánujeme přejmenováním našeho sálu otevřít sezónu 2025/26 – tedy v období, kdy si budeme připomínat jejích nedožitých 100 let,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel Filharmonie Hradec Králové Vladimír Šrámek

Před svou smrtí opěrní pěvkyně odkázala hradecké Filharmonii několik sběratelských kousků a finanční hotovost. Hradec Králové získal například portrét Jiřího Červeného a čtyři historické dechové nástroje z rodinné dílny Červených. Tyto nástroje musí projít opravou a následně budou k vidění i pro veřejnost. 

„V blízké době chceme zpřístupnit tyto nástroje veřejnosti v prostorách Filharmonie. Rádi bychom také vydali publikaci o rodu Červených a tradici výroby žesťových nástrojů v Hradci Králové,“ dodává Šrámek. 

Soňa Červená byla s Filharmonií Hradec Králové spojena projekty, mezi nimiž bylo několik koncertů, natočení alba V moci kouzel Erbena a Dvořáka, na kterém propůjčila spolu s hercem Janem Sklenářem hlas Erbenovým postavám a mimořádnou kvalitou vyniká i nahrávka skladby Kaddish Leonarda Bernsteina, ve které Červená účinkovala v roli recitátorky. 

O srdečném vztahu Soni Červené k Hradci vypovídá také skutečnost, že už v době svého života sem pravidelně jezdila a ve své poslední vůli vyjádřila přání, aby zde byla pochována. Po jejím odchodu v květnu letošního roku měla pohřeb v katedrále Svatého Ducha a je uložena v rodinné hrobce na pouchovském hřbitově, stojí v tiskové zprávě Filharmonie Hradec Králové.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FHK

Štítky Soňa Červená, Filharmonie Hradec Králové, Hradec Králové, Jiří Červený, Vladimír Šrámek, Leonard Bernstein, Jan Sklenář, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncertní hala Filharmonie v Hradci Králové ponese název po operní pěvkyni Soně Červené  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.