Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Záchrana Škroupova domu v Osicích bude na obci, pomůže Královéhradecký kraj

Královéhradečtí zastupitelé zrušením usnesení zastupitelstva z roku 2018 o darování Škroupova domu v Osicích na Hradecku kraji umožnili nový postup, jak dosáhnout záchrany této památky. Rozhodnutí otevřelo cestu k vrácení objektu zpět obci Osice, vyplynulo z vyjádření představitelů kraje. Hejtmanství má od ledna 2022 stavební povolení na rekonstrukci. Z darovací smlouvy vyplývalo, že pokud do pěti let kraj nezahájí rekonstrukci, má obec možnost požádat o jeho navrácení. Osice tak budou moci požádat o vrácení Škroupova domu počínaje rokem 2024.

"Pro obec Osice připravujeme novou projektovou dokumentaci a následně ji předáme i se Škroupovým domem do vlastnictví obce Osice, která se o budoucnost tohoto domu postará," řekl náměstek hejtmana pro finance Rudolf Cogan (STAN).

Podle hejtmanství se již dříve kraj shodl s Osicemi na možném budoucím využití Škroupova domu pro potřeby obce. "Škroupův dům byl dar z minulosti, který jsme převzali bezúplatně. Cílem byla kompletní rekonstrukce objektu za účelem kulturního a společenského využívání. Nakonec, i po domluvě s obcí, se ukázalo, že tento záměr není životaschopný. Proto existuje dohoda na vrácení tohoto daru. Investiční záměr bude směřovat částečně do využití kulturního, společenského a také k využití příslušné samosprávy," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Podle něj by se měl kraj vzhledem k významu památky na rekonstrukci domu finančně podílet. Hejtmanství počítá také se zapojením dotací.

Podle krajského radního pro majetek Václava Řehoře (ODS) je hrubý odhad nákladů na rekonstrukci Škroupova domu mezi 60 až 65 miliony korun. "Až budeme mít prováděcí dokumentaci s přesným rozpočtem, pak budeme jednat s obcí o konkrétních číslech," řekl Řehoř.

Kraj nechá dopracovat projektovou dokumentaci na rekonstrukci objektu do stupně pro provedení stavby. "Při projektování budou zohledňovány požadavky obce Osice na provedení potřebných úprav. Po dokončení projektové přípravy budou práva k projektové dokumentaci postoupena bezúplatně obci Osice, současně dojde k vrácení darovaných nemovitostí obci," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

V roce 2018 kraj nemovitost od Osic převzal, aby ji zachránil před postupujícím zánikem, a po rekonstrukci by tak dům mohl znovu sloužit společensko-kulturnímu využití. Původní plány ale tehdy narušila pandemie koronaviru a původní předpoklad nákladů se několikanásobně navýšil. Následná jednání s představiteli Osic dospěla ke shodě na budoucím využití objektu Škroupova domu pro potřeby obce.

Škroupův dům ve stylu meziválečné moderny podle návrhu architekta Jindřicha Smetany svému účelu sloužil do roku 1951. Hrálo se v něm divadlo, konaly se tam taneční zábavy a plesy a další akce. Skladatel a dirigent Škroup se narodil v Osicích v roce 1801. Škroupova píseň Kde domov můj poprvé zazněla ve hře Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, v roce 1918 byla uzákoněna jako státní hymna.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Škroupův dům, Osice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana Škroupova domu v Osicích bude na obci, pomůže Královéhradecký kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.