Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ministerstvo zdravotnictví vrátilo hradeckému krajskému úřadu kauzu ozdravoven

Čtyři dětské ozdravovny patřící Královéhradeckému kraji, které dosud nemají novou registraci k provozu, fungují podle dosavadního režimu. O jejich budoucnosti stále není rozhodnuto. Krajský úřad je odmítl přeregistrovat, protože zákon nezná pojem dětská ozdravovna, považuje je za zařízení následné péče. Kraj proto podal dovolání k ministerstvu zdravotnictví a doufá, že uspěje. Vedení kraje má zájem na pokračování jejich provozu.

"Ministerstvo zdravotnictví vrátilo věc krajskému úřadu k novému projednání. Správní řízení tak dále pokračuje, na jeho konci bude vydáno nové rozhodnutí. Rozhodnutí o udělení oprávnění poskytování zdravotních služeb dosud nenabylo právní moci," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Přestože podle ní nelze předjímat, jak správní řízení dopadne, kraj předpokládá, že čtyři poslední krajské dětské ozdravovny zůstanou nadále v provozu. Pro zachování jejich provozu vedení kraje cítí podporu státu i odborníků. Pro zachování ozdravoven vznikla také petice adresovaná ministru zdravotnictví, kterou podepsalo více než 1600 lidí.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) by bylo chybou, kdyby ozdravovny skončily. "To, že před 13 lety někdo v legislativě, v dnes platném zákonu, změnil ustanovení a vynechal tam ozdravovny, se mělo řešit již dávno, upozorňujeme na to dva roky," řekl dříve.

Pro další fungování musí ozdravovny získat buď novou registraci a stát se odborným léčebným ústavem, což by ale obnášelo přijetí dalšího personálu, změnu smluv s pojišťovnami a výrazné zdražení pobytu, nebo se musí upravit legislativa.

Zřizovatelem dětských ozdravoven je Královéhradecký kraj jako jediný v republice. Jezdí do nich alergici, astmatici či děti s chronickými potížemi horních cest dýchacích. Dvě ozdravovny jsou ve Špindlerově Mlýně, jedna v Peci pod Sněžkou a jedna ve Dvoře Králové nad Labem. Dětské ozdravovny v Krkonoších ročně ubytují 2000 dětí ve věku tři až 15 let z celé republiky.

Královéhradecký kraj provoz ozdravoven dotuje, za posledních pět let je podpořil částkou pět milionů korun a další prostředky dal na opravy.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, zdraví, děti, ozdravovny, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zdravotnictví vrátilo hradeckému krajskému úřadu kauzu ozdravoven  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.