Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výrobce pian Petrof Hradec Králové chystá přesun části výroby do zahraničí

Rodinná společnost Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, chystá přesun části výroby do zahraničí. Přesun by se mohl týkat výroby nejnižších modelových řad.

Petrof se podle ní dostává na rozhraní toho, co se vyplatí v České republice a v Evropě vyrábět. "Ty nejnižší řady už se nám nevyplatí tady vyrábět, nemůžeme jenom překotně zvedat ceny, abychom dohnali všechny náklady, které se neustále zvedají," uvedla prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová, která je i členkou Národní ekonomické rady vlády.

Petrof podle ní nemůže čekat na to, zda vláda udělá nějaká opatření na podporu růstu ekonomiky a průmyslu. "Život ve firmách běží daleko rychleji, takže se koukáme po světě, kde by bylo nejlepší umístit například ty nejnižší modelové řady," uvedla prezidentka Petrofu. Proces případného přesunu výroby by podle ní zabral dva roky. Možné nové teritorium výroby nekomentovala.

Firmě Petrof, jejíž vznik sahá do roku 1864, loni klesly tržby o 22 procent na 250 milionů korun. Důvodem byl výpadek dodávek do Ruska a na další východní trhy kvůli válce na Ukrajině a pokles prodejů v Číně, která byla stále zasažena restrikcemi kvůli epidemii koronaviru. Zisk podniku s více než 200 zaměstnanci se snížil na 11 milionů korun z předloňských 34,5 milionu korun.

Petrof již v licenci vyrábí piana v Číně, loni pro tamní trh vyrobil asi 3500 nástrojů. Produkuje je tam pod značkami Rösler, Scholze či Fibich. Celková produkce hradecké továrny loni činila asi 1150 nástrojů. Podíl exportu na tržbách Petrofu loni činil přibližně 90 procent, dodává do více neži 60 zemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto petrof.cz

Štítky ČR, dřevo, hudba, Petrof, 2022, piano, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce pian Petrof Hradec Králové chystá přesun části výroby do zahraničí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.