Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V srpnu pršelo výrazně víc, než je obvyklé, teplotně byl normální

Letošní srpen byl bohatý na srážky, pršelo více, než je pro tento měsíc obvyklé. Meteorologové ho z hlediska deště hodnotí jako silně nadnormální. Měsíční úhrn srážek 134 milimetrů představuje 172 procent normálu let 1991 až 2020, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. Teplotně byl srpen s průměrnou teplotou 18,6 stupně Celsia normální, odchylka od normálu činila 0,7 stupně. Podle ČHMÚ byl osmý měsíc roku devátým nejteplejším srpnem od roku 1961. Nejteplejší byl s průměrnou teplotou 21,3 stupně v roce 2015, nejchladnější v roce 1978, kdy průměr činil 14,5 stupně Celsia.

Letos v srpnu bylo výrazně teplé období zhruba po první dekádě, kdy denní maxima často překračovala 30 stupňů Celsia. Nejteplejším dnem měsíce byl 22. srpen. "V tento den na 192 stanicích standardní sítě ČHMÚ vystoupila maximální denní teplota nad 30 stupňů Celsia a pouze na pěti horských stanicích nepřesáhly maximální denní teploty letních 25 stupňů Celsia," uvedli meteorologové. Nejvyšší teplotu zaznamenaly stanice Dyjákovice a Brod nad Dyjí, a to 35,6 stupně Celsia. Stejnou teplotu evidovali meteorologové také 20. srpna na stanici Doksany.

Naopak nejnižší denní teplotu naměřili 11. srpna na stanici Horská Kvilda, a to minus 0,4 stupně Celsia. "Pokud uvažujeme i stanice mimo standardní síť ČHMÚ, nejnižší minimální denní teplota vzduchu minus 2,2 stupně Celsia byla naměřena ve stejný den na stanici Kvilda-Perla," doplnili meteorologové.

Vůbec nejtepleji bylo v srpnu v roce 2012, tehdy meteorologové 20. srpna naměřili na stanici Dobřichovice 40,4 stupně Celsia, naopak nejnižší zaznamenaná srpnová minimální denní teplota vzduchu, minus pět stupňů Celsia, je z 20. srpna 1991 ze stanice Horská Kvilda.

Co se týče srážek, byla v srpnu podle meteorologů poměrně deštivá první dekáda, ve druhé bylo srážek výrazně méně a velmi deštivá pak byla druhá polovina poslední dekády. "Vysoké denní úhrny srážek byly zaznamenány ve dnech 5. a 6. srpna a zejména pak 26. srpna, kdy přes 50 milimetrů srážek za den zaznamenalo více než 20 stanic," uvedl ČHMÚ.

Nejvyšší denní úhrn srážek za měsíc srpen, 101,3 milimetrů, evidovala 26. srpna stanice Nýdek, Filipka na Frýdecko-Místecku. Za celý srpen napršelo nejvíce na stanici Dolní Morava, Slaměnka na Orlickoústecku, a to 307,3 milimetru. Měsíční úhrny srážek přes 200 milimetrů naměřilo více než 50 stanic standardní sítě ČHMÚ.

Nejvíce srážek v porovnání s normálem z let 1991 až 2020 spadlo v srpnu v krajích Olomouckém (243 procent normálu), Zlínském (228 procenta normálu), Pardubickém (204 procenta normálu) a Královéhradeckém (200 procent normálu).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto josemdelaa | Pixabay

Štítky stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Horská Kvilda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V srpnu pršelo výrazně víc, než je obvyklé, teplotně byl normální  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.