Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Moderní medicínsko-farmaceutický kampus v Hradci Králové bude kompletní

V Hradci Králové v prostoru před Fakultní nemocnicí vyrostl moderní univerzitní kampus a časem se sem sestěhují obě fakulty ze Šimkovy ulice a ulice Akademika Heyrovského.

V první, takzvané centrální budově se budou nacházet děkanáty obou fakult, jazykové učebny a stravovací zařízení. Do hlavní budovy fakult se přestěhují výuková a výzkumná pracoviště. Nový kampus bude disponovat nejen posluchárnami vybavenými nejmodernější audiovizuální technikou, moderní knihovnou, seminárními místnostmi, praktikárnami, ale s ohledem na zaměření fakult i například viváriem, pitevnami nebo simulačním centrem. Zde se budou budoucí lékaři a zdravotní sestry učit správným postupům simulovaných situací na fantomech.

V lékárenském trenažéru si pak budoucí farmaceuti budou moci prakticky vyzkoušet komunikaci s pacienty. Nová budova umožní další společný rozvoj výzkumných aktivit obou fakult. Ve společných prostorách, které budou splňovat vysoké požadavky na čistotu prostředí a budou vybaveny nejmodernějšími přístroji, bude možné prohloubit spolupráci s klinickou praxí i aplikačním sektorem.

Obě fakulty v součtu s více než 3500 studenty a 800 zaměstnanci tak budou i nadále přispívat k rozvoji města Hradce Králové. Univerzitní kampus bude veřejně přístupný a parter před nemocnicí byl navržen tak, aby poskytl i návštěvníkům nemocnice klidný prostor s lavičkami a zelení. Samozřejmostí jsou zelené střechy snižující rozpálení této lokality vysokými teplotami a šetrné nakládání s dešťovými vodami, které se z budov budou sbírat do přilehlého vodního prvku. Voda z něj bude využívána pro zavlažování veřejné zeleně v okolí kampusu.

V rámci územního řízení byl kladen velký důraz na to, aby umístění těchto kapacit nijak nezhoršilo již tak složitou situaci s parkováním v okolí nemocnice. Veškeré parkovací kapacity určené pro zaměstnance fakult proto budou vybudovány pod budovami kampusu, do kterých se bude zajíždět novým odbočovacím pruhem ze Zborovské ulice. V rámci kampusu nebudou chybět ani desítky stání pro cyklisty.

Ve spolupráci s městem bude také v rámci výstavby vybudován podél Zborovské ulice chodník s cyklostezkou. Ten bude navazovat na nové dopravní řešení napojení fakultní nemocnice, které souvisí s rekonstrukcí křižovatky Mileta. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Farmaceutická fakulta UK

Štítky Hradec Králové, nemocnice, Univerzita Karlova, chodník, Fakultní nemocnice Hradec Králové, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní medicínsko-farmaceutický kampus v Hradci Králové bude kompletní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.